Što je s Regionalnim centrom gospodarenja otpada sjeverozapadne Hrvatske? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Što je s Regionalnim centrom gospodarenja otpada sjeverozapadne Hrvatske?

IHR/Varaždinske vijesti | 30.9.2021. u 08:20h | Objavljeno u Aktualno

- Što je s Regionalnim centrom gospodarenja otpada sjeverozapadne Hrvatske - Piškornica? - zanimalo je HNS-ovog vijećnika Marijana Škvarića na prošlotjednoj sjednici Županijske skupštine.

HNS-ov vijećnik ustvrdio je kako je ta problematika životna i ona nije lokalnog karaktera jednog grada.

- To je problem koji prelazi regiju, obuhvaćeno je više gradova i općina, a tiče se i Vlade i države. Naime, svjesni smo da taj problem sve više eskalira i treba pronaći rješenje. Kao član Skupštine tog društva, učinite sve da to profunkcionira jer je sve trebalo biti gotovo još 2018. godine i da ta problematika koja tišti gradove, općine i građane konačno se riješi - rekao je Škvarić.

Župan Anđelko Stričak ustvrdio je kako je Regionalni centar gospodarenja otpadom jedan od strateških projekata na sjeveru Hrvatske. 

- Smatram da smo svi svjesni toga koliki je problem zbrinjavanja otpada, između ostalog i tu u Varaždinu, malo malo, pa neke drame. Stoga s tim projektom treba nastaviti. Zasad je predviđeno da će oko 448 milijuna kuna biti trošak izgradnje Centra, od toga 314 milijuna je financirano iz EU, 89 milijuna iz Fonda, i oko 45 milijuna kuna su vlastita sredstva. Predviđeno je da se kod izgradnje Centra raspiše sedam postupaka javne nabave. Ove godine su pokrenuta četiri, a jedan od njih je vezan uz projektiranje i izvođenje radova na izgradnji tog Centra u vrijednosti od 341 milijuna kuna. Međutim, pojavile su se žalbe i sad se to treba raspetljati. Raspisan je i natječaj za usluge nadzora nad izgradnjom čija je vrijednost 13 milijuna kuna, natječaj za usluge tehničke pomoći i upravljanja projektom u iznosu od šest milijuna kuna i natječaj za usluge promidžbe i vidljivost projekta vrijedan 2,5 milijuna kuna. Od sedam natječaja, četiri su u postupku - izvijestio je župan.

Označeno u