Što je s dječjim vrtićem za djecu zdravstvenih djelatnika u krugu varaždinske bolnice? Foto: Ilustracija/Pixabay

Što je s dječjim vrtićem za djecu zdravstvenih djelatnika u krugu varaždinske bolnice?

IHR/Varaždinske vijesti | 29.12.2019. u 13:15h | Objavljeno u Aktualno

- U kojoj je fazi projekt otvaranja dječjeg vrtića u Općoj bolnici Varaždin? – zanimalo je vijećnicu Miru Letić (Reformisti) na zadnjoj sjednici Županijske skupštine.

Župan Radimir Čačić istaknuo je kako je riječ o važnom projektu za koji je osigurano 500.000 kuna u proračunu Varaždinske županije.

- Prostor imamo, a ako bude trebalo više novaca, osigurat ćemo još – poručio je.   

Prema najavama, uređenje vrtića u krugu Opće bolnice Varaždin trebalo bi početi iduće godine. U tijeku je projektiranje za adaptaciju prostora u zgradi Logopedije, gdje bi se vrtić trebao nalaziti, a koja je u potpunosti obnovljena.

Varaždinski župan osvrnuo se i na druge mjere koje bi trebale zadržati mlade zdravstvene djelatnike u Varaždinu. Naime, Županija je zajedno s Općom bolnicom Varaždin i Gradom Varaždinom potpisala ukupno sedam ugovora o sufinanciranju najamnine stanova za liječnike. I dok su 2018. potpisana četiri ugovora s liječnicima, tri nova ugovora potpisana su u studenome 2019. godine. Liječnici podmiruju trećinu najma, dok po jednu trećinu osiguravaju Varaždinska županija i Grad Varaždin.  

Čačić je podsjetio i na projekt subvencioniranja stambenih kredita zdravstvenom osoblju s višom i visokom stručnom spremom.  

- Znate i sami da smo jedini u Hrvatskoj uveli model subvencioniranja stambenih kredita kako bi se ovdje skrasili i nije to malo. Do 18. prosinca odobreno je 35 kredita koje Županija iz svojeg izvornog proračuna trenutno subvencionira s 20.500 kuna, odnosno s ukupno 1,2 milijuna kuna u pet godina. Financiramo i troškove poslijediplomskih studija i stručnog usavršavanja liječnika, u 2019. godini s 200.000 kuna, a u 2018. s 400.000 kuna. Riječ je o dvije iznimno važne mjere s kojima nastavljamo i u 2020. godini, a u skladu sa strategijom zadržavanja postojećeg i privlačenja novog medicinskog kadra – najavljeno je na Županijskoj skupštini.

Označeno u