Što će izborni rezultati donijeti Varaždinskoj županiji?

| 9.11.2015. u 13:39h | Objavljeno u Aktualno

Rezultati nedjeljnih parlamentarnih odbora nisu dali pobjednika, a kako sad stvari stoje, ni koalicija Hrvatska raste, a ni Domoljubna koalicija ne mogu formirati Vladu. Pobjednik će ovisiti o najvećem iznenađenju ovih izbora, MOST-u, koji je dobio čak 19 mandata.

U 3. izbornoj jedinici rezultati pokazuju kako je koaliciji Hrvatska raste pripalo 49,15 posto glasova, Domoljubnoj koaliciji 24,47 posto glasova, MOST-u Nezavisnih lista 7,9 posto, a koaliciji Uspješna Hrvatska 6,44 posto. Izborni prag prešao je i Živi zid koji dobiva 5,26 posto glasova.

Drugim riječima, u 3. izbornoj jedinici koalicija Hrvatska raste dobiva 8 mandata, Domoljubna koalicija 4 mandata, a MOST i koalicija Uspješna Hrvatska po jedan mandat.

To znači da će Varaždinska županija u novom sazivu sabora imati dva zastupnika više nego u prošlom, njih čak sedam. Župan Predrag Štromar primjerice ide u Sabor iako je bio na 14. mjestu na listi. Osvojio je, naime, 16,53 posto ili konkretnije 16 790 glasova. U Sabor idu i Milorad Batinić (HNS), Mario Habek (SDP), Anđelko Stričak (HDZ), Ladislav Ilčić (HRAST), Radimir Čačić (NSR) i Robert Podolnjak (MOST).

U svakom slučaju pozitivno je što Varaždinska županija i sam grad Varaždin imaju više zastupnika nego u prošlom četverogodišnjem mandatu, ali pitanje je što će to točno donijeti. Treba podsjetiti kako je do sad Varaždinsku županiju predstavljalo pet zastupnika, a to su redom Mario Habek (SDP), Dubravko Bilić (SDP), Marijan Škvarić (HNS), Milorad Batinić (HNS) i Natalija Martinčević (NSR), a činjenica je da je ovaj kraj na samom dnu po visini plaća, značajniji projekti nisu realizirani, a ni većih investicija nije bilo.

S druge pak strane, Varaždinska je županija pokazala da neke stvari može realizirati ili barem inicirati i sama.

Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.