Što bi se sve trebalo graditi u krugu Varteksa nakon rušenja starih proizvodnih hala i zgrada?

| 8.3.2021. u 15:01h | Objavljeno u Aktualno

„Varteks kvart-urbana regeneracija“, čak 1,2 milijarde kuna vrijedna investicija na 22 hektara varaždinskog tekstilnog poduzeća, izazvala je pozornost ne samo svoje veličine, vrste i područja ulaganja, već i toga što bi se trebala uskoro naći među svega desetak strateških projekata RH, kao što je kampus za gaming industriju. To je bio povod za razgovor s Tomislavom Babićem, predsjednikom uprave Varteksa, koji smo započeli osvrtom na rezultate poslovanja zadnjih godina.

Varteks je prošlu godinu završio s gubitkom od 30 milijuna kuna. Sad ima i manje od 1.000 zaposlenika. Što se dogodilo?
To sve nije neuobičajeno, dogodilo se većini modne i maloprodajne branše u cijelom Europi, a u drugom valu, iskreno, čak bi nam s poslovne strane bio i odgovaralo da se dogodio lockdown i da smo dobili nadoknadu od države, kao u Austriji, Njemačkoj ili drugdje. No, to su čak i stvari s kojima donekle možemo upravljati, jako smo uložili u promociju, popuste i tako dalje. Naši glavni problemi su došli od značajnog smanjivanja narudžbi od ključnih kupaca iz inozemstva, jer imamo velik broj radnika u pogonu, koje smo odlučili ne otpuštati.

Prošle godini dogodila se pandemija, zatvaranje dućana, pad potrošnje kupaca i to u mjesecima kada Varteks uvijek ima najveće prihode od maloprodaje. Prvi val korone i potpuni lockdown bio je oko Uskrsa kada su sva vjenčanja, mature, krizme i prve pričesti bile zabranjene. To je razdoblje kada u normalnim vremenima imamo najviše prihoda zbog prodaje odijela u čemu smo daleko najbolji u cijeloj Hrvatskoj. Također niti ostali asortiman nije bilo moguće prodavati jer je dućanima bio zabranjen rad. Drugi val je bio u studenom i prosincu, opet u mjesecima kada Varteks ostvaruje najviše prihoda od maloprodaje. Iako nije bilo zatvaranja dućana, pad ulazaka u dućane je bio čak 60 posto zbog rada od doma, panike među građanima i zabrane rada bilo kakvih socijalnih okupljanja.


Što još predsjednik uprave Varteksa kaže o poslovanju i ulaganjima čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...