Stjepan Talan: Solvis panele isporučuje i Google-u Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Stjepan Talan: Solvis panele isporučuje i Google-u

Igor Čolaković | 7.12.2020. u 17:10h | Objavljeno u Aktualno

- Zahvaljujem članovima Gradskog vijeća koji su procijenili da je došlo vrijeme i dodijelili mi Nagradu za životno djelo. Ta mi je nagrada svakako velika čast, međutim, nekako mi se čini da je došla možda malo prerano. Svoje projekte još nisam završio. Zato ovo vrijedno priznanje doživljavam ponajprije kao poticaj da nastavim raditi svoj posao, ali i kao potvrdu da idemo pravim putem i da posao kojim se bavim radim na pravi način. Svakako treba napomenuti da je za sve moje uspjehe zaslužna i moja obitelj, koja je zapravo, i direktno uključena u svakodnevne poslovne procese, ali i svi zaposlenici Solvisa, a posebno najbliži suradnici - istaknuo je Stjepan Talan, osnivač i vlasnik tvrtke Solvis.

Proizvodnja solarnih panela bila je potpuno nova industrija, koja je označila prekretnicu i varaždinskog gospodarstva te njen zaokret prema modernim industrijama?

Solvis je projekt u koji sam krenuo iz sasvim druge industrije. Uvijek sam bio na strani životne održivosti, koja podrazumijeva ugodniji i dulji život ljudi u suživotu s prirodom. Kao farmaceut sam se bavio nečim što pospješuje zdravlje ljudi, a onda sam se odlučio posvetiti nečemu što ne zagađuje prirodu, nego omogućuje energetsku održivost i kvalitetniji život i rad ljudi, ekološki prihvatljivom i svima dostupnom izvoru energije. Mnogi su mi rekli, a i sam tako mislim, da sam u taj posao krenuo prerano. Solvis je proizvodnju solarnih panela započeo 2008. godine, pred veliku gospodarsku krizu, i tih je godina, sve do 2015. godine bilo izuzetno teško. To nije bilo samo vrijeme opće gospodarske krize, nego i krize u solarnoj industriji. Razvoj je, doduše, išao u dobrom smjeru, ali presporo, pogotovo u našoj zemlji, koja je za tim trendom kasnila možda i pet godina. Hrvatska sve do ulaska u Europsku uniju nije nimalo pratila taj trend zemalja zapadne Europe, ali mediteranskih zemalja, u prvom redu Italije, Španjolske i Francuske. Tek prije četiri, pet godina počeo je ozbiljniji razvoj solara i u našoj zemlji. U početku poslovanja imali smo i veliki problem sa stručnim, educiranim kadrovima. Kako proizvodnje takve vrste u Hrvatskoj nije bilo, nije bilo ni stručnog kadra pa smo nekoliko godina puno ulagali u edukaciju, uglavnom inžinjera elektrotehnike i strojarstva, koji su morali savladati tehnologiju naše proizvodnje.

Više pročitajte u novom broju Varaždinca...

Označeno u