Stiže vrijeme bolje suradnje Varaždinske županije i francuskih regija

vv / varaždinska županija | 21.9.2019. u 08:18h | Objavljeno u Aktualno

Otvorenju Varaždinskih baroknim večerima, među ostalim, prisustvovao je novi veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, Gaël Veyssière, koji se dana ranije imao prvi, inicijalni susret sa županom  Radimirom Čačićem, koji je pokrenuo intenzivnu suradnju s francuskim departmanom Saône-et-Loire, s kojim se uskoro potpisuje i sporazum o suradnji. 

Na sastanku je župan Čačić veleposlanika izvijestio o sastancima s delegacijom departmana Saône-et-Loire, koja je posjetila Varaždinsku županiju u travnju 2018. godine, dok je uzvratni posjet delegacije Varaždinske županije bio u ožujku ove godine. Uzajamni posjeti bili su prilika za bolje uzajamno upoznavanje obiju regija, nakon čega je uslijedilo definiranje zajedničkih područja suradnje koji su definirani Sporazumom, a uključuju: obrazovanje, turizam i razvoj lokalnog gospodarstva, poljoprivredu s posebnim naglaskom na vinogradarstvo, kultura i zaštita okoliša.

- Vrlo smo zadovoljni dosad uspostavljenom suradnjom s departmanom  Saône-et-Loire, koji nas je zaista lijepo ugostio, a posebno nas raduje činjenica da se Cluny, gradić u kojem se nalazi Europski koledž, s kojim započinjemo suradnju u, za regije vrlo važnom, programu razmjene službenika zaposlenim u regionalnim upravama, nalazi upravo u departmanu s kojim krećemo u realizaciju ostalih aktivnosti. Također, veliki potencijal za uspostavu međunarodne suradnje vidimo u organizaciji Svečanog bala, kao događaja koji okuplja diplomatsku i gospodarsku kremu, kojom se njeguje stoljetna tradicija održavanja balova u Varaždinskoj županiji, ali i otvaraju nove mogućnosti suradnje i umrežavanja – izjavio je župan.

Veleposlanik Veyssière izrazio je zadovoljstvo s uspostavom suradnje između Varaždinske županije i jednog francuskog departmana te pohvalio inicijativu obiju strana. Također, rekao je da Veleposlanstvo stoji na raspolaganju u uspostavi komunikacije s francuskom regijama i departmanima.

U njegovoj pratnji bio je i savjetnik za suradnju i kulturnu djelatnost u Veleposlanstvu, ujedno i ravnatelj Francuskog instituta u Zagrebu,  Gullaume Colin.

Prije prijema u palači Varaždinske županije, predstavnici Veleposlanstva susreli su i sa dekanom Fakulteta organizaciji informatike te učiteljima koji predaju francuski jezik u dječjem odjelu Gradske knjižnice i čitaonice Metel Ožegović, budući da je širenje kulture i poznavanja francuska jezika jedna od glavnih aktivnosti Francuskog instituta. Župan i gosti dogovorili su da će surađivati i pomagati u uspostavi suradnje među obrazovnim ustanovama u Francuskoj i Varaždinskoj županiji. 

Župan je delegaciju primio zajedno s  savjetnicom župana Natalijom Martinčević i zamjenicom pročelnika za regionalni razvoj i europske poslove Larisom Križan Breljak.

Prijem_Francuski_Veleposlanik_2.JPG