Stipendije za deficitarna zanimanja: učenici čekali, pa na kraju ostali bez ikakvih stipendija Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Stipendije za deficitarna zanimanja: učenici čekali, pa na kraju ostali bez ikakvih stipendija

IHR/Varaždinske vijesti | 13.12.2021. u 17:30h | Objavljeno u Aktualno

- Sin mi ide u drugi razred srednje škole za mesara. Prošle godine dobio je stipendiju od države jer se školuje za deficitarno zanimanje, no ove godine natječaj uopće nije raspisan. Tako je lani bio sretan što je dobio tu stipendiju, koja nije mala, iznosila je 18.000 kuna i bila mu je isplaćena na dvije rate. Veselio se toj stipendiji i ove godine, pazio da slučajno ne propusti natječaj, no nije ga ni bilo. Nije mi jasno zašto jer se radi o zanimanju za koje svi govore da je deficitarno – potužio nam se otac (podaci poznati redakciji) budućeg mesara.

Riječ je o stipendijama koje su se osiguravale kroz projekt “Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima” temeljem kojeg je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja prošle godine raspisalo natječaj. Na pitanje zašto natječaja ove godine nije bilo, u Ministarstvu gospodarstva kažu kako su se sredstva za provedbu projekta “Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima” osiguravala iz Europskog socijalnog fonda, temeljem Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.”.

- Ta su sredstva iskorištena, a operativni programi za razdoblje 2021. - 2027. još nisu odobreni od strane Europske komisije, slijedom čega nismo u mogućnosti raspisati nove natječaje za dodjelu stipendija – objašnjavaju u Ministarstvu gospodarstva. 

Naš čitatelj kaže kako su svi oni, koji su čekali na te stipendije sada ostali bez ikakve stipendije...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...