Stiglo novo vozilo, dožupan Vugrin zabrinut zbog drastičnog povećanja broja sanitetskog prijevoza

IHR/Varaždinske vijesti | 13.2.2019. u 13:48h | Objavljeno u Aktualno

- Novo vozilo namijenjeno za sanitetski prijevoz vrijedno je 330.000 kuna, ide u Ivanec, može prevesti pet sjedećih pacijenata i jednog ležećeg, a sredstva su osigurana dijelom kroz decentralizirana sredstva, a dijelom iz županijskog proračuna – rekao je zamjenik župana Robert Vugrin danas na primopredaji novog sanitetskog vozila u Zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Naglasio je kako se u Varaždinskoj županiji kontinuirano obnavlja vozni park što je preduvjet za veću sigurnost pacijenata koji koriste sanitetski prijevoz. Dožupan Vugrin zadovoljan je s trenutnim voznim parkom, premda se određeno razdoblje, kako je naglasio, nisu uopće nabavljala vozila.

Još četiri nova vozila, čeka se HZZO

- Prošle godine su nabavljena tri nova vozila vrijednosti od oko milijun kuna, a ove godine bit će nabavljena još četiri ukupne vrijednosti oko 1,5 milijuna kuna. Želja nam je da imamo vozila ne starija od 10 godina, a ono što je važno naglasiti je da će zahvaljujući novim vozilima te četiri nova koja još stižu u svim ispostavama – Ludbregu, Novom Marofu, Ivancu i Varaždinu – bit će isti standard – naglasio je Vugrin.

Ipak, dok su susjednim županijama broj osoba prevezenih u sanitetskom prijevozu je otprilike isti iz godine u godinu, u Varaždinskoj županiji bilježi se drastični porast.

- U 2014. godini imali smo 22.000 prevezenih pacijenata, u 2017. godini 63.000, a sad smo već na 72.000 preveženih pacijenata u sanitetskom prijevozu, što je porast od čak 330 posto u zadnjih pet godina. U susjednim županijama nema takvog porasta, primjerice Koprivničko-križevačka županija ima 27.000 prevezenih pacijenata godišnje, a Krapinsko-zagorska 30.000 prijevoza godišnje i ne dolazi do rasta. Zbog tako velikog porasta broja sanitetskog prijevoza postoji velika opasnost da nećemo moći zadržati standard koji je trenutno na vrlo visokoj razini. Stoga smo tražili povećanje broja timova, kojih je sada ukupno 15, za još tri. Sada je na potezu HZZO: ili će zadržati standard kroz dodatne timove i osiguranje opreme ili mora dati odgovor na pitanje kako zaustaviti porast sanitetskog prijevoza. U vezi toga u studenom prošle godine imali smo sastanak u Zagrebu, u prosincu smo uputili službeni dopis, a sada već i požurnicu. Još uvijek čekamo potez HZZO-a – rekao je Vugrin.

Smoljanec: "Mi samo vozimo"

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladen Smoljanec objasnio je da Zavod nije ovlašten kontrolirati uputnice, odnosno naloge za prijevoz koje izdaju osobe koje su za to ovlaštene.

- Mi samo izvršavamo izdane naloge i vozimo pacijente. Kao što je dožupan najavio, poduzimamo korake kako bismo zaustavili taj porast broja sanitetskog prijevoza – prokomentirao je ravnatelj Smoljanec.

Tvrdi da zbog „prebukiranog“ sanitetskog prijevoza neće biti problema s hitnim pacijentima na terenu jer to su dva sasvim različita područja.

- Mi ovdje govorimo o sanitetskom prijevozu koji je „hladan pogon“, odnosno voze se ljudi koji imaju nalog i nisu hitni. Hitna pomoć je sasvim nešto drugo – poručio je Smoljanec.