Stigla prva pošiljka antigenskih testova za učenike, počela distribucija po županijama Foto: ilustracija

Stigla prva pošiljka antigenskih testova za učenike, počela distribucija po županijama

VV / hrt.hr | 8.2.2022. u 19:11h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U skladište civilne zaštite u Jastrebarskom stigla je prva pošiljka antigenskih testova za učenike. Već je započela distribucija po županijama, a do kraja tjedna testove bi trebale preuzeti i škole.

- Razlika između ovih testova i onih na koje smo naviknuli je ta što su predviđeni za uzimanje ozorka iz same školjke nosa. Štapić je kraći i ne može doći do oštećenja sluznice - piše hrt.hr.

- Ovdje je trenutno 72 tisuće testova, a 312 tisuća testova je već usmjereno prema našem skladištu u priobalju gdje će biti podijeljeni prema županijskim stožerima, izjavio je za HTV Darko Protulipac, voditelj Odjela za logističku potporu Ravnateljstva civilne zaštite.

Dodao je kako sutra tijekom dana kreće raspodjela testova krajnjim korisnicima. Također, sutra kreće druga pošiljka testova koji će se raspodijeliti županijama u kontinentalnome dijelu, kazao je Protulipac.

Predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola Antonija Mirosavljević kaže kako će svi ravnatelji testove u svojim lokalnim stožerima podići 10. i 11. veljače.

Tko će preuzeti testove i trebaju li se testirati cijepljeni učenici?

- Škole su dobile otvorene ruke kome će testove davati - učenicima ili roditeljima. To je ostavljeno školama da dogovore s roditeljima, kaže Mirosavljević.

- Cijepljeni učenici neće biti u samoizolaciji, ali preporuka je da se testiraju u slučaju kontakta. Ako dođu u kontakt, nemaju dodatnog testiranja, navedu da se već testiraju u školi, kaže Božo Pavičin, glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja.

Čekaju se i upute HZJZ-a i Ministarstva kako upotrebljavati antigenski test za učenike. A mogu poslužiti i one na testovima. Svaki ima QR kod s videouputama.