Štete na jabukama zbog mraza u predprocjeni su oko 50 posto, spas u osiguranju?

| 12.7.2021. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Nažalost činjenica je da zadnjih 10-ak godina skoro svake godine imamo neku nepovoljnu klimatsku priliku, bilo da se radi o mrazu, tuči, suši ili pak o nekim drugim nepovoljnim klimatskim prilikama, a najveće štete na kraju osjećaju upravo poljoprivrednici. Da bi im se pomoglo i olakšao nedavno je objavljen Natječaj za provedbu Mjere 17 Upravljanje rizicima, Podmjere 17.1 “Osiguranje usjeva, životinja i biljaka” iz Programa ruralnog razvoja, a ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore je 140.000.000 kuna.

Maksimalni iznos godišnje potpore po korisniku je 75.000 eura u kunskoj protuvrijednosti i intenzitet javne potpore je do 70 posto prihvatljive premije osiguranja. Poljoprivrednici imaju šest mjeseci za dostavu Potvrde o podnošenju zahtjeva, a među prvima već su se prijavili Tomica Cafuk iz Vidovca i Goran Lazar iz Vinica Brega.

- Osigurali smo šest hektara nasada jabuke, a kako je voćnjak opremljen protugradnom mrežom, osiguravamo ga jedino od elementarne nepogode mraza koji se posljednjih godina, nažalost, često događa. Godišnje beremo oko 300 tona jabuka, a ove godine nastala šteta od mraza u predprocjeni iznosi oko 50 posto - kaže Tomica Cafuk, mladi poljoprivrednik iz Vidovca, koji je zajedno s roditeljima u poljoprivrednoj proizvodnji već više od 20 godina, a u svom vlasništvu ima OPG od 2011. godine.

Sugovornik Goran Lazar iz Vinica Brega navodi da očekuje povrat od 60 do 70 posto od osigurane svote.

- U posljednjoj procjeni šteta u voćnjacima od mraza iznosi od 70 do 80 posto. Očekujemo povrat od 60 do 70 posto od osigurane svote. Novčana sredstva iskoristiti ćemo za daljnje ulaganje i proširenje OPG-a, konkretno izgradnju plastenika - kaže sugovornik Lazar. Inače, obitelj Lazar OPG je osnovala 2002. godine, a 2008. godine posadili su jabuke i počeli se baviti voćarstvom. OPG su sami pokrenuli od nule i glavni im je izvor prihoda.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u