Štete na jabukama zbog mraza u predprocjeni su oko 50 posto, spas u osiguranju?

| 12.7.2021. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Nažalost činjenica je da zadnjih 10-ak godina skoro svake godine imamo neku nepovoljnu klimatsku priliku, bilo da se radi o mrazu, tuči, suši ili pak o nekim drugim nepovoljnim klimatskim prilikama, a najveće štete na kraju osjećaju upravo poljoprivrednici. Da bi im se pomoglo i olakšao nedavno je objavljen Natječaj za provedbu Mjere 17 Upravljanje rizicima, Podmjere 17.1 “Osiguranje usjeva, životinja i biljaka” iz Programa ruralnog razvoja, a ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore je 140.000.000 kuna.

Maksimalni iznos godišnje potpore po korisniku je 75.000 eura u kunskoj protuvrijednosti i intenzitet javne potpore je do 70 posto prihvatljive premije osiguranja. Poljoprivrednici imaju šest mjeseci za dostavu Potvrde o podnošenju zahtjeva, a među prvima već su se prijavili Tomica Cafuk iz Vidovca i Goran Lazar iz Vinica Brega.

- Osigurali smo šest hektara nasada jabuke, a kako je voćnjak opremljen protugradnom mrežom, osiguravamo ga jedino od elementarne nepogode mraza koji se posljednjih godina, nažalost, često događa. Godišnje beremo oko 300 tona jabuka, a ove godine nastala šteta od mraza u predprocjeni iznosi oko 50 posto - kaže Tomica Cafuk, mladi poljoprivrednik iz Vidovca, koji je zajedno s roditeljima u poljoprivrednoj proizvodnji već više od 20 godina, a u svom vlasništvu ima OPG od 2011. godine.

Sugovornik Goran Lazar iz Vinica Brega navodi da očekuje povrat od 60 do 70 posto od osigurane svote.

- U posljednjoj procjeni šteta u voćnjacima od mraza iznosi od 70 do 80 posto. Očekujemo povrat od 60 do 70 posto od osigurane svote. Novčana sredstva iskoristiti ćemo za daljnje ulaganje i proširenje OPG-a, konkretno izgradnju plastenika - kaže sugovornik Lazar. Inače, obitelj Lazar OPG je osnovala 2002. godine, a 2008. godine posadili su jabuke i počeli se baviti voćarstvom. OPG su sami pokrenuli od nule i glavni im je izvor prihoda.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci