Stanovnici sjeverozapadne Hrvatske zadovoljniji kvalitetom življenja od ostatka RH?!

| 2.6.2016. u 14:52h | Objavljeno u Aktualno

U organizaciji Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu HAZU i Područnog centra Varaždin Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u palači Herzer održan je znanstveni skup pod nazivom „Kvaliteta življenja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj“.

Prof.dr.sc. Ljiljana Kaliterna Lipovčan i prof. dr.sc. Andreja Brajša-Žganec iz Instituta Ivo Pilar iznijele su podatke iz dva istraživanja prema kojima su stanovnici u sjeverozapadnoj Hrvatskoj zadovoljniji kvalitetom življenja od onih u drugim dijelovima Hrvatske.

- Građani cijele Hrvatske su relativno sretni i zadovoljni, a usporedbom rezultata sjeverozapadne i ostatka Hrvatske vidjelo se da su ovdje građani zadovoljniji svojim životom, imaju više povjerenja u državne institucije i žive malo kvalitetnije nego ostatak Hrvatske – rekla je Ljiljana Kaliterna Lipovčan, pomoćnica ravnatelja Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar dodavši da je zanimljivo i to da stanovnici SZ Hrvatske izražavaju manju želju za odlaskom u inozemstvo nego stanovnici ostatka Hrvatske.

Istraživanje je rađeno prošle godine i provedeno je na reprezentativnom uzorku od tisuću građana. Riječ je o 200-tinjak građana SZ Hrvatske i 800 iz ostalih dijelova Hrvatske. Također u usporedbi s EU, Hrvatska je na začelju, ispod 20. mjesta po svim parametrima osim po očekivanjima u budućnosti gdje smo pokazali da smo relativno optimistični i na 10. smo mjestu.

Prof. dr.sc. Andreja Brajša-Žganec izložila je istraživanje o kvaliteti življenja građana grada Varaždina te rezultate usporedila s Europskom unijom koji su se pokazali pozitivnima.

- Stanovnici Varaždina i okolnih naselja kvalitetu života procjenjuju višom nego što je to prosjek stanovnika Hrvatske, a na razini Europske unije – rekla je Žganec-Brajša dodavši kako oni koji tako nisu mislili naveli su da treba poboljšati zapošljavanje, zdravstvene usluge i obrazovanje.

Anketno istraživanje je provedeno 2011. godine na 500 ispitanika te je više od 90 % stanovnika izjavilo da je najbolje mjesto za život grad Varaždin.

Na znanstvenom skupu uz prof. dr.sc. Ljiljanu Kaliternu Lipovčan i prof. dr. sc. Andreju Brajša-Žganec, sudjelovali su i prof. dr. sc. Nenad Pokos, dr. sc. Saša Poljanec-Borić te dr. sc. Anka Mišetić dok je moderator znanstvenog skupa uz prof. dr. sc. Brajša-Žganec bio i Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu.

Galerija slika