U frizerskim salonima: Od uputa im nije bilo svejedno, ali ispalo je - dobro!

Varaždinske vijesti | 5.5.2020. u 14:53h | Objavljeno u Aktualno

Svi frizeri dobili su detaljne preporuke za rad Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Vlasnica jednog varaždinskog frizerskog salona pod nazivom Praxa, a u kojem smo provjerili kojim tijekom ide posao, kaže da mora priznati kako je prije otvaranja osjetila strah od neizvjesnosti.

- Dobili smo upute na pet strana i nisam znala kako će sve to funkcionirati. Moram priznati da mi nije bilo svejedno, ali ljudi su nekako puni razumijevanja. I moram reći da su u globalu pozitivne reakcije – kaže frizerka Martina Škorjanec Martinčević.

Inače, na ulazu u frizerski salon je dezinfekcijsko sredstvo, a svaka osoba koja dolazi na šišanje i frizuru osim dezinfekcije ruku mora dezinficirati obuću. Svaka se osoba mora i na ulazu evidentirati. Bilježi se ime, prezime, kontakt te dolazak i odlazak mušterije.

- Ono što je sada obavezno odnosi se na pranje kose. Svakoj se osobi pere kosa prije šišanja dok je prije osoba birala je li potrebno ili nije pranje kose – navodi sugovornica neke od promjena u radu.

Ističe i da frizerke obavezno moraju nositi maske dok ne trebaju rukavice jer ih ionako izrežu škarama. Osobe koje dolaze na frizuru ne moraju imati maske, koriste se jednokratni ručnici te u salonu istodobno mogu biti samo dvije mušterije. Njihova sjedeća mjesta su odvojena paravanima, a i radnice svaka od druge moraju hodati po prostoriji držeći distancu od dva metra.

Razmak između naručenih mušterija koje dolaze na šišanje je do 20 minuta te se to vrijeme iskoristi za sterilizaciju frizerske opreme.