Stanje šuma u Regionalnom parku Mura-Drava je loše, a ugrožena su i riječna staništa

Napisao/la: -

"Stanje šuma u Regionalnom parku Mura-Drava je lošije nego što smo mislili i zbog toga je i krenuo ovaj projekt u kojem nastojimo utvrditi koje su sve ugroze koje nam dovode u pitanje biološku raznolikost i bogatstvo šuma."

Kazala je to predsjednica ekološke udruge Dora Radosavljević danas na stručnom skupu na kojem je prezentiran dosadašnji rad Saveza udruga Dravska liga na projektu o šumama i biološkoj raznolikosti Regionalnog parka Mura-Drava (The FoEI international program on Forests and Biodiversity grant for GGF funding).

Projekt je započeo u lipnju 2016. godine, a traje do srpnja 2017. godine. Regionalni park Mura-Drava najnovije je zaštićeno područje u Varaždinskoj županiji, a prolazi kroz pet županija te se prostire na više od 86 tisuća hektara.

Podsjetimo, Savez udruga Dravska liga osnovan je 2001. godine s ciljem zaštite rijeka, porječja i pritoka Drave te valorizacije čitavog područja budućeg rezervata biosfere uz tok rijeka Drave, Mure i Dunava. Udruge okupljene u Savezu rade na promicanju zaštite krajolika, ekosustava, biljnih i životinjskih vrsta, bioraznolikosti, kulturno-povijesnih vrijednosti i općenito na zaštiti rijeke i porječja.

- Najugroženije vrste su vezane za ugrožena staništa, a danas kad je Drava dosta modificirana i na njoj ima dosta zahvata, najugroženija staništa su riječni sprudovi i strme riječne obale - kazao je Ivan Grlica iz Prirodoslovnog društva ” Drava” iz Virovitice.

Istaknuo je kako se zahvatima u prirodi i remećenjem prirodnog stanja utječu i na sve vrste u ekosustavu pa i na čovjeka.

- Što je više zahvata to je i više problema - zaključio je.

Stručni skup organizirao je Savez udruga Dravska liga u suradnji s Upravnim odjelom za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.