Stanari zaprijetili tužbom: Otplaćujemo kredite, a otpada nam fasada i pucaju zidovi Foto: Ivana Dreven

Stanari zaprijetili tužbom: Otplaćujemo kredite, a otpada nam fasada i pucaju zidovi

| 25.11.2016. u 13:05h | Objavljeno u Aktualno

Prokišnjavanje, prodiranje vode kroz zidove u stanove, propusnost i loša kvaliteta unutarnjih i vanjskih prozorskih klupčica, problemi s bravama, pucanje zidova, podizanje parketa, nekvalitetna stolarija i kupaonske instalacije te pucanje roleta tek su neki od problema s kojima se susreću stanari zgrade A1 u POS naselju u Ulici grada Koblenza 2 u Varaždinu.

- Nekorektan odnos, marginaliziranje i zavlačenje od strane Grada Varaždina, Javne ustanove Gradski stanovi (JUGS), izvođača radova Zagorje Tehnobetona, Coninga i njihovih kooperanata prema kupcima, odnosno stanarima zgrade A1 čija je zgrada još uvijek pod garancijskim rokom, dok su stanari zaduženi i kreditno opterećeni za kupljenu nekretninu u kojoj ne mogu uživati kvalitetu plaćenog prostora, potaknulo nas je da se obratimo medijima - istaknuli su predstavnik stanara zgrade A1 Marko Kolarić i njegov zamjenik Igor Vovk.

Stanari su ogorčeni i navode da su ubrzo nakon preuzimanja stanova u studenom 2013. godine i useljavanja u zgradu čija je izgradnja ionako kasnila, uočili nedostatke u stanovima, ali i cijeloj zgradi te površinama oko zgrade. O svim nedostacima, za koje smatraju da su uzrokovani isključivo lošom kvalitetom izvedbe, nemarnošću investitora JUGS-a te lošom kvalitetom materijala, stanari su u nekoliko navrata obavijestili nadležne osobe u JUGS-u.

- Nakon višemjesečnih i konstantnih pritužbi, JUGS je otklonio neke nedostatke, no to je ponovo učinjeno na nekvalitetan i neprofesionalan način, što je rezultiralo ponovljenim nedostacima - kažu stanari.

- U razgovoru s izvođačima radova, kad smo im spomenuli da za vrijeme kiše voda ulazi u stanove, među apsurdnim odgovorima bio je i onaj da mi to možda sami vodom prskamo zidove. Možete li to vjerovati? To su stanovi čija je cijena i po pola milijuna kuna, početna cijena kvadrata je bila 1.010 eura, kasnije su je nešto smanjili zbog kašnjenja. Zahtijevamo da svi zajedno sjednemo za stol, od gradonačelnika do predstavnika JUGS-a i izvođača radova, da se dogovorimo i da sljedeće godine sve saniraju onako kako treba. Imamo kredite na 30 godina s ratama do 3.000 kuna, i u protivnom ćemo biti prisiljeni podići tužbu, što nikome nije u interesu - napomenuo je Marko Kolarić.

Kao poseban problem ističu fasadu na kojoj su se nedostaci pojavili ubrzo nakon izgradnje, za što stanari imaju i dokumentaciju sudskog vještaka.

- Mislim da bi trebalo sve promijeniti, jer je fasada navučena na stiropor koji je, zbog kašnjenja početka radova, više od godinu dana bio izložen vremenskim uvjetima - kiši, suncu, vjetru, snijegu i vlazi, te je trebao biti zamijenjen. To je uzrok problema i svih nedostataka koji su i danas vidljivi. Fasada je već drugi put adaptirana, a na dijelu fasade adaptiranom prije samo dva mjeseca ponovno se vide nedostaci – pucanje, curenje i bubrenje fasade. Usto, skela koju vidite stoji tu već dva mjeseca. Radnici su tek jučer došli, navukli su ljepilo na oštećenu fasadu, a rješenjem Trgovačkog suda iz ožujka ove godine imali su rok od 90 dana da uklone nedostatke - napominju Kolarić i Vovk.

Među problemima navode i prodiranje vode u podrume zgrade, slijeganje tlakavaca pred ulazom, ali i ruglo od nedovršene zgrade A2 u susjedstvu i kran pored te zgrade koji je, napominju Kolarić i Vovk, nezaštićen i predstavlja opasnost za stanare, njihovu djecu, prolaznike i automobile.

- Od 28 stanova u zgradi, nema stanara koji nije imao problema. Nas ne zanima prepucavanje između JUGS-a i izvođača radova i tko kome nije platio. Ako su imali problema s jednim partnerom, mogli su uzeti drugog. Mi smo kupili stanove od JUGS-a, nas zanima samo rješenje problema. Tu su trebala biti i dva dječja igrališta, umjeto toga imamo kran na koji se djeca mogu penjati - ukazali su stanari na svoje probleme s nadom da će ubuduće ipak nešto promijeniti i njihova zgrada biti adekvatno adaptirana.