SŠ Ivanec: Za međunarodni projekt izrade digitalnih karata odobrena sredstva od 104 tisuće eura

J.Š./Varaždinske vijesti | 27.11.2017. u 08:09h | Objavljeno u Aktualno

U Zagrebu se održao prvi transnacionalni sastanak međunarodnog projekta HERE Map Makers u sklopu programa ERASMUS+ suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse. Za njegovu su provedbu odobrena sredstva EU fondova u iznosu od 104.910,00 eura, a glavni je koordinator Srednja škola Ivanec.

Na ovom 1. transnacionalnom sastanku, sveukupno je prisustvovalo 26 sudionika i to uz Srednju školu Ivanec koja je glavni koordinator, prisutni su bili i svi partneri na projektu i to iz pet država članica EU: HERE International BV - Glavna podružnica Zagreb -jedna od vodećih svjetskih tvrtki za izradu digitalnih karata, Geodetska škola Zagreb, Gospodarska škola Varaždin, Srednja gradbena šola Ljubljana, Slovenija, IES Sefarad, Toledo, Španjolska, Liceo Scientifico e Linguistoco "O. Tedone", Italija i Liceum Przymierza Rodzin, Varšava, Poljska.

Ravnateljica Srednje škole Ivanec, mr.sc. Lidija Kozina i Ante Sladojević, predstavnik HERE BV International iz Zagreba predstavili su projekt te je u sklopu sastanka održana ii edukacija za 14 nastavnika iz svih škola partnera, kojima će predstavnici HERE BV International održati niz predavanja i radionica te će transferom svojih znanja i iskustava podučiti nastavnike modernim trendovima izrade digitalnih karata.

Projektna aktivnost edukacije nastavnika uključuje korištenje HERE softverskog alata za prikupljanje, vizualizaciju i analizu prostornih podataka i procesa, a novostečena znanja će nastavnici u svojim školama prenijeti na učenike. Here Map Creator je alat/aplikacija preko kojeg će nastavnici dodatno ojačati svoje kompetencije u izradi digitalnih karata te sva ta novostečena znanja prenijeti učenicima u svrhu stjecanja dodatnih vještina i poboljšavanja njihovih digitalnih kompetencija kroz primjenu najmodernijih ICT tehnologija. 

Tijekom ljeta 2018. godine učenici će školske klupe zamijeniti „radom na terenu“. Čak 42 učenika iz svih škola partnera će sudjelovati u ljetnom kampu, gdje će predstavnici HERE BV International u suradnji s njihovim nastavnicima dodatno usavršiti i podučiti učenike dodjelom praktičnih zadataka. Učenici će otkrivati specifične promjene u stvarnosti, te promjene evidentirati na digitalnim kartama i sve to pomoću aplikacije HERE Map Creator.

Učenici će nakon toga biti osposobljeni u svojim školama, na praktičnom dijelu nastave, kreirati digitalne karte lokalnog područja turističkog, kulturnog ili bilo kojeg drugog sadržaja.

Na kraju ovog projekta usvajanjem novih znanja, razvojem digitalnih kompetencija i stjecanjem internacionalnog iskustva učenici će postati konkurentniji na tržištu rada, razviti vještine komunikacije na stranom jeziku, postat će poduzetniji, samostalniji i odgovorniji, te će razviti sposobnost zaključivanja i kritičnog mišljenja.

Označeno u