Središnja Hrvatska se i dalje trese, više od 800 vatrogasca sanira posljedice potresa Foto: HVZ

Središnja Hrvatska se i dalje trese, više od 800 vatrogasca sanira posljedice potresa

Varaždinske vijesti | 31.12.2020. u 10:46h | Objavljeno u Aktualno

- U 9 sati i 15 minuta seizmografi Seizmološke službe zabilježili su prilično jak potres s epicentrom 10 km zapadno od Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 3.9 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V stupnja EMS ljestvice. Dojava o štetama nemamo. Osjetio se u široj okolici - izvijestio je danas nacionalni Stožer civilne zaštite.

Seizmološka služba RH zabilježila je noćas u 4,43 sati također umjeren potres magnitude 3,7 prema Richteru, s epicentrom kod Petrinje. Intenzitet potresa u epicentru bio je V stupnja EMS ljestvice, a osjetio se i u Zagrebu.

EMSC je oko 8.51 zabilježio i slabiji potres od 2 Richtera, a epicentar je bio 21 kilometar jugoistočno od Varaždina.

Tlo na području Banovine i dalje podrhtava, nakon razornog potresa magnitude 6,2 koji je u utorak, 29. prosinca, pogodio Petrinju i okolno područje.

Više od 800 vatrogasca sanira posljedice potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Vatrogasne snage raspoređene na područje Sisačko-moslavačke županije su tijekom 30. prosinca aktivno radile na uklanjanju dimovodnih kanala, sanaciji krovišta, uklanjanju crijepova, osiguravanju ruševnih mjesta te na provedbi ostalih zadaća u svrhu spašavanja i zaštite ljudskih života.

Na teren su poslane dodatne vatrogasne snage Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Varaždinske i Ličko-senjske županije sa ukupno 43 vatrogasca i 20 vatrogasnih vozila od kojih je 15 vozila opremljeno za rad na visini (autoljestve i zglobne platforme), dva vozila za prijevoz vatrogasaca, jedna autocisterna te dva zapovjedna vozila koje su raspoređene na području Siska, Petrinje, Gline te općinu Majur.

Na području Gline premještene su snage Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split, Šibenik i Zadar te vatrogasci iz Vatrogasne zajednice Šibensko-Kninske županije.

Tijekom 30. prosinca, uz oko 400 vatrogasaca Sisačko-moslavačke županije, bilo je angažirano više od 410 vatrogasaca sa 115 vatrogasnih vozila iz 17 drugih vatrogasnih zajednica županija te DVIP HVZ-a. Vatrogasne snage su i tijekom noći bile na terenu, a saniranje posljedica i smanjenje ugroza za stanovništvo će se raditi i sljedećih dana.

Označeno u