ŠPANCIRFEST Na velikoj pozornici Letu štuke, Dubioza, Let 3, a na vili Bedeković Massimo, Božo Vrećo...

MGA | 7.7.2022. u 17:36h | Objavljeno u Aktualno

Danas je u dvorištu palače Sermage predstavljen program ovogodišnjeg Špancirfesta koji se u Varaždinu održava od 19. do 28. kolovoza. Na velikoj pozornici, s besplatnim ulazom, ove godine nastupaju, između ostalog, Letu štuke, Petar Grašo, Dubioza kolektiv, S.A.R.S. i Let3, dok u programu kod vile Bedeković, između ostalih, sudjeluju varaždinske operne zvijezde, Massimo, Vatra i Božo Vrećo...

Novost ovogodišnjeg festivala je Burger festival koji će se održati na Kapucinskom trgu, a ovogodišnji će se program proširiti i na neke nove ulice u središtu grada poput Šenoine ulice.

- Cijelu smo gradsku jezgru pretvorili u jednu veliku pozornicu, zaživjet će Kapucinski trg i Šenoina ulica te imamo zanimljive i brojne izvođače - naglasio je gradonačelnik Varaždina dr.sc. Neven Bosilj istaknuvši da organizacija ovakvog događanja košta 4,5 milijuna kuna, od čega Grad Varaždin pokriva 1,3 milijuna tj. 37%, dio daje Varaždinska županija, zatim HTZ i ostalo sponzori.

- Festival ima nemjerljive benefite za cijeli ugostiteljsko-turistički sektor grada Varaždina. I svaka čast organizatorima koji su ostalih 3,2 milijuna kuna za organizaciju ovog događaja uspjeli prikupiti od velikih sponzora i izlagača, kojih već sada ima prijavljeno više nego u odnosu na predpandemijske godine - istaknuo je gradonačelnik, napomenuvši da su od Hrvatske turističke zajednice dobili određena sredstva, ali da još uvijek nemaju odgovor o dodjeljenim sredstvima iz Ministarstva turizma.

- Ministarstvo je ranije za Špancirfest dodjeljivalo 250.000 kuna, a prošle smo godine dobili samo 100.000 kuna iako smo se jedini na kontinentu prošle godine usudili ovako nešto organizirati - rekao je Bosilj napomenuvši da ne zna koji su razlozi za kašnjenjem te da ni drugi organizatori velikih događanja, poput čakovečkog Porcijunklova, također još nemaju informaciju o sufinanciranju iz resornog ministarstva.

- Posjetitelje ove godine očekuje više od 500 različitih programa od čega je više od 130 glazbenih. Tu su koncerti, ulični programi i nastupi DJ-eva, od čega je sedam na velikoj pozornici. Imamo također više od 80 performansa, a performeri nam dolaze iz Italije, Njemačke, Španjolske, Makedonije, Mađarske i Hrvatske. Tu je i najljepša  Uska ulica s Kreativnicom, a Vinski grad se seli na staru-novu lokaciju podno dvorca Stari grad.

Dio glazbenih produkcija rađeno je isključivo za Špancirfest. To su operna gala večer, spajamo tradiciju mora i kontinenta uz varaždinske tamburaše, Tedija Spalatu i Zoricu Kondžu te donosimo spoj rocka i sevdaha, Božu Vreću i Vatru - samo su neki od sadržaja koje je najavila direktorica TZ-a Jelena Toth te u nastavku donosimo cjelokupni program ovogodišnjeg Špancirfesta.

GLAZBENI PROGRAM

Glazbeni program Špancirfesta njegovoj je publici najzanimljiviji dio, a ove je godine raspoređen na dvije glavne i više manjih pozornica, ali i na ulice i trgove grada.

Na PAN pozornici kod Starog grada nastupit će Letu Štuke, Pips, chips & videoclips, Daleka obala, Petar Grašo, Dubioza kolektiv te S.A.R.S., a jedan će dan biti posvećen mladim varaždinskim glazbenim snagama. Koncertni program PAN pozornice zatvorit će miljenici Špancirfesta, Let 3. Koncerti na PAN pozornici se ne naplaćuju.

Vila Bedeković i dalje ostaje vjerna svojem ekskluzivnom ozračju i donosi Opernu gala večer (Lana Kos, Tamara Ivaniš, David Oštrek, Marko Mimica, Marina Monzo, Matteo Ivan Rašić, Carles Pachon, Miloš Bulajić, Ena Pongrac, Jaka Mihelač, Kora Pavelić) prvog festivalskog dana (19.8.), jednako impozantan spoj mora i kontinenta kojeg će stvoriti Tedi Spalato, Zorica Kondža i Varaždinski tamburaški orkestar (20.8.), uvijek jedinstven i veliki glas Massima u intimnijem izdanju druge festivalske subote (27.8.), a spektakularan će biti i jedinstveni spoj rocka i autentičnog sevdaha, Vatre i sjajnog Bože Vreće posljednje večeri Špancirfesta (28.8.).

Vila Bedeković ujedno je i jedina koncertna pozornica za koju se naplaćuju ulaznice i to po cijeni od 80,00 kuna.

KAZALIŠNI PROGRAM

Kazališni program kod Vile Bedeković neizostavan je dio Špancirfesta, a količina smijeha i dobrih emocija koja se stvori svake večeri nemjerljiva je i treba se osobno doživjeti.

Ovogodišnji kazališni program donosi tri hit komične predstave: „Udaj se muški" (21.8.), „Idemo uživo" (25.8.) i „Beba" (26.8.). No, to nije kraj smijehu kod Vile Bedeković jer će se predstave izmjenjivati s urnebesnim stand-up showovima, kojih će također biti tri: „Oženjeni" (22.8.) u izvedbi BIS Comedy, „Dobra večer, došao sam po Vašu kćer" (23.8.) u izvedbi Kerekesh Teatra i „Zabezeknut" (24.8.) u izvedbi Vlatka Štampara.

Ulaznice za kazališni program Špancirfesta kod Vile Bedeković bit će u prodaji po cijeni od 70,00 kuna za predstave i 60,00 kuna za stand up komedije.

ULIČNI PROGRAM

Ovaj dio programa je ujedno duša Špancirfesta koji je i počeo na ulici. Kako je ulica mjesto kretanja, promjene i iznenađenja, ove je godine naglasak stavljen upravo na te vrijednosti. Popis uličnih performera sastavljen je od mobilnih izvođača, bilo da se radi o hodajućim bubnjarima ili cijelim bendovima ili pak o kostimiranim štulašima. Tako nam se ove godine vraćaju nevjerojatni bubnjari skupine Brincadeira s novim showom, tu će s novim programom biti i miljenici publike iz Stelzen Arta, a sve što će se događati na ulicama festivalskog Varaždina disat će, pulsirati i kretati se s publikom tako da nitko, nigdje, bez obzira u kojem se dijelu povijesne jezgre Varaždina nalazio, neće ostati zakinut za njihovu čaroliju.

Na ulicama će ponovno svirati Heroji ulica, izvođači koji će biti odabrani na internetskom natječaju, a oni će, zahvaljujući svojoj kvaliteti, ali i prikupljenim glasovima dobiti priliku nastupati na najatraktivnijim lokacijama diljem povijesne jezgre. Natječaj „Postani Heroj ulica Špancirfesta" još je otvoren i umjetnici se mogu prijaviti na linku https://woobox.com/kx8qen

Glavni varaždinski trg, popularni Korzo bit će mjesto susreta i druženja i to uz muziku koja će svirati sa i oko svojevrsne ,,pop-up" glazbene pozornice uz pomoć glazbene kamperice dok će svake večeri oživjeti zahvaljujući čaroliji svjetlosne projekcije skupine La Luz koja festivalski Korzo pretvara u bajkovito mjesto.

KREATIVNICA

Kreativni program ovogodišnjeg Špancirfesta i dalje će jedno od najvažnijih žarišta imati u predivnoj Uskoj ulici poznatijoj kao - Kreativnica. Ona će, zahvaljujući spoju već poznatih, ali i novih kreatora, biti ispunjena (mladim) dizajnom i mladenačkom stvaralačkom energijom koja pomiče granice, a umjetnike dovodi u izravni kontakt s tržištem. Zahvaljujući popratnom programu, Kreativnica neće biti samo mjesto stvaranja, razgledavanja i kupovanja, već i mjesto druženja, opuštanja i zabave.

Školska ulica ponovno će tijekom Špancirfesta postati UMJETNIČKA i okupit će probrane umjetnike iz Varaždina i regije.

LOOP GLAZBENA KLINIKA

Glazbeni kreativci koji žele naučiti svirati ili oplemeniti svoje sviračko umijeće ponovno će to moći učiniti u sklopu LOOP glazbene klinike koja je pripremila bogat program besplatnih glazbenih radionica za djecu i odrasle, ali i predavanja i raznolik ulični glazbeni program poznatih i manje poznatih glazbenika na već poznatoj lokaciji u i ispred Varaždinske kuće u Gajevoj ulici.

GASTROENO HEDONIZAM

Špancirfest je već godinama sinonim i za bogatu, kvalitetnu i raznoliku gastro ponudu, a u svakom festivalskom izdanju pokušava se napraviti novi iskorak u hedonističkim sadržajima festivala.

Vinski grad ponovno se vraća na prostrani zeleni plato ispod zidina Starog grada, a samo nekoliko koraka od njega, smjestit će se Carlsberg gastro i party zona Stari grad s ponudom streetfood zalogaja i raznolikih pića, a koja će imati i vlastiti klupski glazbeni program. Novost ovogodišnjeg festivala je - Špancir Burger festival koji će se smjestiti na Kapucinskom trgu i taj prostor pretvoriti u pravu oazu hedonizma.

DJEČJI ŠPANCIRFEST

Špancirfest posebnu pažnju posvećuje najmlađoj publici, ali i njihovim roditeljima. Svake godine festival je prepun sadržaja i događanja za djecu pa ni 2022. neće biti iznimka. Za poticanje kreativnosti zadužen će biti Park kreative sa svojim radionicama, ali i plesom i glazbom te dječjim predstavama. Na Stari grad se ponovno vraća nezaobilazni Vindiland s raznolikim zabavnim programom prepunim igre, zabave i organiziranih sadržaja, a na već poznatu lokaciju vraća se i veliki Lunapark koji će se pobrinuti za adrenalinski dio potreba djece i mladih.

IZLAGAČI

Šarene ulice Varaždina tijekom Špancirfesta postaju još šarenije zahvaljujući razigranim bojama izlagačkih kućica i štandova na kojima se nude najraznolikiji proizvodi, suveniri, ali i fini autentični zalogaji. Gotovo cijela povijesna jezgra Varaždina će i ove godine biti prepuna izlagačko-prodajne ponude, a sami izlagači dolaze iz cijele Hrvatske te iz Slovenije i Mađarske.

Izlagačka ponuda Draškovićeve ulice imat će varaždinski štih. Ona će biti središte varaždinskih obrtnika koji će se na taj način moći istaknuti ne samo ponudom nego i gostoljubivošću i otvorenošću toliko tipičnom za grad koji je iznjedrio Špancirfest. Novost u izlagačko-prodajnom programu donijet će i „nova" ulica Špancirfesta. Sjeverni dio ulice Augusta Šenoe, koji je od prije nekoliko godina pretvoren u pješačku zonu, postat će INA Fresh street.

Označeno u