Špancirfest još na čekanju; hoće li se održati ovisi o mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite

| 28.4.2020. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno

I dok se diljem Europe i svijeta otkazuju brojni sportski, kulturni i turistički događaji poput bavarskog Oktoberfesta, provjerili smo hoće li se ove godine održati popularni Špancirfest, najznačajnija turistička manifestacija Varaždina, ali i cijele sjeverne regije. Sudeći prema odgovoru organizatora, Turističke zajednice Grada Varaždina, odluka o tome još nije definitivno donesena.

- Prema planu popuštanja mjera Vlade RH i dalje ostaje na stazi zabrana održavanja javnih događaja i velikih okupljanja te održavanje ovogodišnjeg Špancirfesta u prvom redu ovisi o propisanim mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite. Iz dana u dan pratimo razvoj situacije te ćemo konačnu odluku o održavanju ili neodržavanju ovogodišnjeg Špancirfesta donijeti vodeći se propisanim mjerama i uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite - stoji u odgovoru direktorice varaždinskog TZ-a Jelene Toth.

Prema turističkim pokazateljima sustava e-visitor u prvom ovogodišnjem kvartalu (od 1. siječnja do 31. ožujka) broj ukupnih turističkih dolazaka u gradu Varaždinu manji je za oko 9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je broj noćenja pao za oko 4 posto. Uzmu li se u statistiku i prva dva tjedna travnja tj. promatramo li razdoblje od početka godine do 15. travnja, uslijed epidemije, otkazivanja brojnih smještajnih rezervacija i turističkih grupa, ograničenja prometa i sveopćeg “lockdowna” turistički dolasci u Varaždinu pali su ukupno za 30 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a ukupna noćenja za 25 posto. Upitno je i hoće li varaždinski ugostitelji ovaj pad imati priliku nadoknaditi u drugom dijelu godine.