SOLIDA GRUPA ”Treba imati hrabrosti upustiti se u nepoznato, bez toga nema uspjeha” Foto: Solida Grupa

SOLIDA GRUPA ”Treba imati hrabrosti upustiti se u nepoznato, bez toga nema uspjeha”

| 27.6.2022. u 17:40h | Objavljeno u Aktualno

- Od početne ideje do realizacije i puštanja elektrane srednje veličine u pogon treba nam do četiri godine. Vijek trajanje jedne takve elektrane je 25 godina, a velikih troškova održavanja nema, dok je rok povrata investicije do deset godina, kaže Posavec

Solida Grupa ima 22 solarne elektrane na pet lokacija diljem Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije, koje proizvode oko 18 milijuna kilovat sati (kWh) godišnje, a do kraja ove godine u pogon će pustiti još sedam novih solarnih elektrana.

“Prve solarne elektrane vidjeli smo u Sloveniji”

- S prvim solarnim elektranama susreli smo se sasvim slučajno na sajmu u Celju prije 15-ak godina. Slovenci su bili nekoliko godina ispred nas, pa sam Maribor je donedavno imao više solarnih elektrana od čitave Hrvatske - kaže direktor Solide.

- Trenutno gradimo sedam manjih elektrana do 500 kilovata na području Varaždinske županije čija je ukupna investicija 25 milijuna kuna. Jednu u Lepoglavi, dvije u Cerju Tužnom i četiri u Lovrečanu kod Radovana. Prve tri bismo trebali pustiti u pogon za desetak dana, a četiri u Lovrečanu do kraja godine. Početkom sljedeće godine započet ćemo s izgradnjom elektrane snage 5 MW u Ivancu. U razdoblju od 2023. do 2025. planiramo izgraditi nekoliko većih elektrana (10 do 20 MW) na području Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije za koje imamo ishođene Lokacijske dozvole - rekao nam je Dubravko Posavec, direktor Solida Grupe.

U biznis sa solarnim elektranama upustili su se prije deset godina.

- Bio je to plod viška kapitala koji smo imali nakon posla kojima smo se bavili prije toga – prisjetio se Posavec.

Koji je potencijal Hrvatske kad su u pitanju obnovljivi izvori energije, isplate li se solarni paneli na kućanstvima i još mnogo više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti.