SOCIJALNE SLUŽBE U ČAKOVCU ”Teško pronalazimo posvojitelje jer su naša djeca romske nacionalnosti”

MGA | 30.1.2023. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

- Najčešći problem je što se velik broj potencijalnih posvojitelja ne odlučuje za posvojenje djece romske nacionalnosti, a velika većina djece s našeg područja je romske nacionalnosti. Argumenti koje najčešće navode su strah od diskriminacije od strane okoline, te time i potencijalne teškoće u adaptaciji - kaže predstojnica Hrvatskog zavoda za socijalni rad - Područni ured Čakovec Alenka Bilić.

Socijalne službe u Čakovcu susreću se s nešto drugačijom slikom po pitanju posvajanja od one koja se ovih dana prezentira u javnosti. Dok je prevladavajuća slika da je u Hrvatskoj gotovo nemoguće ili jako teško posvojiti dijete, u Hrvatskom zavodu za socijalni rad - Područni ured Čakovec kažu da djece imaju, ali je teško naći posvojitelje, a glavni razlog leži u tome što su djeca s njihova područja uglavnom romske nacionalnosti. To je u skladu s onim što kažu i u Udruzi posvojitelja Adopta u kojoj ističu da razlozi dugotrajnog procesa posvajanja u Hrvatskoj leže i u tome što veliki broj djece s uvjetima za posvajanje teško pronalaze posvojitelje jer pripadaju tkz. kategorijama teže posvojive djece, a među njima su i djeca etničkih manjina tj. romska djeca. Prilikom obavezne edukacije potencijalni posvojitelji također dobiju informaciju da najviše šanse za posvajanje imaju upravo u čakovečkom Uredu koji obično ima najviše djece s uvjetima za posvajanje.

- Imamo konstantan broj od oko 20 posvojenja godišnje. Godine 2021. godine zabilježen je pad tog broja zbog epidemije korona virusa (otežan rad sa strankama) i promjena u teritorijalnoj nadležnosti (osnivanje Centra za socijalnu skrb Prelog koji je preuzeo dio poslova Centra Čakovec) - odgovaraju iz čakovečkog Ureda i pojašnjavaju s kakvim se sve poteškoćama susreću u svome radu.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci