SOCIJALNE SLUŽBE U ČAKOVCU ”Teško pronalazimo posvojitelje jer su naša djeca romske nacionalnosti”

MGA | 30.1.2023. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

- Najčešći problem je što se velik broj potencijalnih posvojitelja ne odlučuje za posvojenje djece romske nacionalnosti, a velika većina djece s našeg područja je romske nacionalnosti. Argumenti koje najčešće navode su strah od diskriminacije od strane okoline, te time i potencijalne teškoće u adaptaciji - kaže predstojnica Hrvatskog zavoda za socijalni rad - Područni ured Čakovec Alenka Bilić.

Socijalne službe u Čakovcu susreću se s nešto drugačijom slikom po pitanju posvajanja od one koja se ovih dana prezentira u javnosti. Dok je prevladavajuća slika da je u Hrvatskoj gotovo nemoguće ili jako teško posvojiti dijete, u Hrvatskom zavodu za socijalni rad - Područni ured Čakovec kažu da djece imaju, ali je teško naći posvojitelje, a glavni razlog leži u tome što su djeca s njihova područja uglavnom romske nacionalnosti. To je u skladu s onim što kažu i u Udruzi posvojitelja Adopta u kojoj ističu da razlozi dugotrajnog procesa posvajanja u Hrvatskoj leže i u tome što veliki broj djece s uvjetima za posvajanje teško pronalaze posvojitelje jer pripadaju tkz. kategorijama teže posvojive djece, a među njima su i djeca etničkih manjina tj. romska djeca. Prilikom obavezne edukacije potencijalni posvojitelji također dobiju informaciju da najviše šanse za posvajanje imaju upravo u čakovečkom Uredu koji obično ima najviše djece s uvjetima za posvajanje.

- Imamo konstantan broj od oko 20 posvojenja godišnje. Godine 2021. godine zabilježen je pad tog broja zbog epidemije korona virusa (otežan rad sa strankama) i promjena u teritorijalnoj nadležnosti (osnivanje Centra za socijalnu skrb Prelog koji je preuzeo dio poslova Centra Čakovec) - odgovaraju iz čakovečkog Ureda i pojašnjavaju s kakvim se sve poteškoćama susreću u svome radu.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...