Smanjuje se cijena zbrinjavanja komunalnog otpada na području grada Varaždina

Napisao/la: -
Smanjuje se cijena zbrinjavanja komunalnog otpada na području grada Varaždina Foto: Krešimir Đurić

Cijena zbrinjavanja komunalnog otpada na području grada Varaždina bit će smanjena zahvaljujući novim izmjenama i dopunama Odluke o načinu pružanja javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Varaždina.

Izražavajući žaljenje što ova odluka nije donijeta ranije, odnosno skinuta je s dnevnog reda zbog proceduralnog razloga, gradonačelnik Ivan Čehok naglasio je da se sustav poboljšava.

- Zahvaljujući ovim izmjenama, dio domaćinstva imat će manje cijene nego što su imala prije. Želimo ekonomičan sustav, a ne da Čistoća zarađuje. U cijeloj Hrvatskoj postoje problemi oko zbrinjavanja otpada, što se sve više vidi. Bilo je pogrešaka, ali nije bilo lako. Poteškoća su imali kod uvođenja sustava i u drugim zemljama, Sloveniji, Njemačkoj - ukazao je Čehok.

Uz to, kako je dodao, odluka se može i dalje mijenjati u cilju učinkovite, ali i što povoljnije usluge. Posebno je ukazao da bi se i država morala uključiti.

- Sukladno zakonu, reciklabilni otpad mora država rješavati tj poticati, ali pravilnika nema. Kada bi se to dogodilo, onda bi cijena u Varaždinu bila niža nego prije. Nadam se i siguran sam da se u Varaždinu neće dogoditi da su nam kontejneri za plastiku prepuni. No moramo biti svjesni da je zbrinjavanje plastike skupo. Zagreb danas ima plaća 1500 kn za zbrinjavanje plastike tone plastike, a mi 1000 kuna. Ne možemo sami, ali nastojimo ovakvim mjerama da građanima bude cijena manja od 70 kuna, uz subvencije za umirovljenike. Pokušavao sve, nije popularno dizati cijene, ali moramo posložiti sustav. Došli smo do 40 posto i moram zahvaliti građanima. Ako bismo dodali još odvajanja od ranije, bili bismo rekorderi po razdvajanju otpada - rekao je Čehok, napominjući da će biti i bolje kad se EU novcem napravi sortirnica.

Neven Bosilj (SDP) pohvalio je što se sada cijena mijenja i za individualna domaćinstva, ali i ukazao da su pravne osobe neopravdano zaobiđene, posebno obratnici, pa je predložio da se smanji broj odvoza papira i kartona.

Gradonačelnik Čehok se nije složio s prijedlogom, navodeći da treba prethodno utvrditi brojke, a onda bi se mogao naći na dnevno redu u lipnju. To je prihvatila većina.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.