Smanjene zalihe krvi - krv darujte u akcijama Crvenog križa ili u OB Varaždin Foto: VV arhiva / ilustracija

Smanjene zalihe krvi - krv darujte u akcijama Crvenog križa ili u OB Varaždin

I.D./Varaždinske vijesti | 15.10.2020. u 11:00h | Objavljeno u Aktualno

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Zagreb organizira akciju darivanja krvi za pripadnike 7. gardijske brigade Varaždin. Akcija će se provesti 16. listopada u vremenu od 9 do 13 sati u vojarni u Varaždinu.

Sljedeća akcija bit će organizirana za studente i djelatnike Sveučilišta sjever Varaždin, 20. listopada od 8 do 10.30 sati u prostorijama Sveučilišta.

- Ovim putem pozivamo sve koji žele učiniti dobro djelo, a ujedno i nekome spasiti život, da se odazovu na ovu humanu akciju, jer su trenutno u cijeloj Hrvatskoj smanjene zalihe krvi - napominju iz varaždinskog Crvenog križa.

Krv možete darivati na Odjelu za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin (zgrada nove kirurgije).

Što se tiče trenutačnog stanja zaliha krvi na Odjelu za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin, nedostaje krvnih grupa A+, A-, 0- i B-, dok krvnih grupa 0+, B+, AB+ i AB- zasad ima dovoljno.

opca_bolnica_varazdin_stanje_zaliha_krvi_15102020.jpg

Slijedom preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i Civilnog stožera Varaždinske županije i s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj nalažu se najviši higijenski standardi u prostorima provođenja akcije darivanja krvi uz strogo pridržavanje mjera osobne udaljenosti između osoba, i to na najmanje 1 metar, a poželjno 2 metra osobne udaljenosti, kako bi se spriječilo širenje zaraze novim koronavirusom tijekom provođenja akcija.

U prostorima za provođenja akcije darivanja krvi osigurati će se punktovi za dezinfekciju.

Mole se darivatelji da se suzdrže od uobičajenih mjera neverbalnog komuniciranja kao što je rukovanje te da izbjegavaju bliži socijalni kontakt.

Ograničiti će se broj darivatelja koji su istovremeno prisutni u prostorijama te osiguravati protočnost od mjesta uzimanja anamnestičkih podataka od darivatelja do mjesta darivanja/punkcije.

Darivatelji koji su putovali zadnjih mjesec dana izvan Hrvatske, bili u kontaktu s osobama koje su putovale ili koji su imali simptome infekcije dišnih putova, temperaturu, kašalj, kratak dah, otežano disanje ili su bili u kontaktu s takvim osobama odgađaju se od darivanja krvi privremeno najmanje mjesec dana.

Prijem davatelja krvi:
- Srijeda i četvrtak: od 7,30 do 13,00 sati
- Ponedjeljak, utorak, petak: od 7,30 do 11,00 sati
- Dan prije blagdana: od 7,30 do 10,00 sati.