Službeni posjet međunarodnih partnera Varaždinskoj županiji u sklopu EU projekta DIMCARE Foto: Varaždinska županija

Službeni posjet međunarodnih partnera Varaždinskoj županiji u sklopu EU projekta DIMCARE

Varaždinske vijesti | 19.12.2022. u 13:42h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija i Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu partneri su na projektu "Misija društvenog gospodarstva za otpornost zajednice - DIMCARE" (engl. "Digital Missions for Care Social Economy's Resilience DIMCARE").

Kako ističu iz Županije, cilj projekta je odgovoriti na potrebu za digitalizacijom u sektoru skrbi za osobe unutar ekosustava socijalne ekonomije. 

Nositelj projekta je Sveučilište Pompeu Fabra (Španjolska), a partneri su Varaždinska županija, Fakultet organizacije i informatike Varaždin, Španjolska udruga društvenih poduzeća Grad Barcelona, Politehničko sveučilište Katalonije – Barcelona Tech (UPC), SOC.CONS. PIN A R.L. - obrazovne i znanstvene usluge za Sveučilište u Firenci, Gradsko vijeće Mataró (Španjolska) i Općina Prato (Italija).

U okviru ovog konzorcijskog sastanka u Varaždinskoj županiji, partneri na projektu posjećuju različite društvene organizacije koje svoju djelatnost razvijaju na području Varaždinske županije. Cilj ovih posjeta je analizirati i donijeti zaključke o potrebama organizacija u pogledu digitalizacije. 

projekt_dimcare_2022_19122022_2.jpg

- Varaždinsku županiju gradimo kao sredinu ugodnu za život, u kojoj se svi građani osjećaju dobro, komotno i sigurno. Aktivno sudjelujemo u procesu socijalnog planiranja, a posebno najranjivijih skupina. Cilj nam je osigurati kontinuiranu socijalnu uključenost, kvalitetnu skrb i razvoj osobnih potencijala za sve ranjive skupine, djecu, mlade, osobe s invaliditetom, stare i nemoćne održavajući i proširujući usluge podrške u zajednici tako da odgovaraju na individualne potrebe – rekao je župan Anđelko Stričak.

Partneri su imali prilike čuti prezentaciju Društva Crvenog križa Varaždinske županije koji treći put za redom uspješno koristiti sredstva iz Europskog socijalnog fonda i na području Varaždinske županije zapošljava žene u nepovoljnom položaju na tržište za pružanje usluge starijim i nemoćnim osobama. Također, posjetili su Srednju strukovnu školu u kojoj se provodi program pomoći osobama s invaliditetom kroz Zaštitnu radionicu.

projekt_dimcare_2022_19122022_3.jpg

Na Fakultetu organizacije i informatike Varaždin predstavljen je predmet Socijalno poduzetništvo i projekt na temu kako kroz digitalizaciju pomoći ljudima s posebnim potrebama (WAI4PwDs). Zatim je održano predavanje direktora firme ITAS prvomajska d.d., a organiziran je i posjet Socijalnoj zadruzi Humana Nova u Čakovcu.

- Organizacije koje smo imali prilike posjetiti kroz svoj rad promiču društvenu uključenost i kružno gospodarstvo. Većina ih je implementirala vodeću tehnologiju u proizvodni proces. Trenutačno je izazov uvesti digitalne alate u administrativni/upravljački proces i u usluge koje razvijaju te organizacije. Za postizanje ovih ciljeva bit će važno razviti smjernice (koje zajednički promiču sveučilišta i lokalna/regionalna uprava) za podizanje svijesti o tome kako digitalni alati mogu pomoći u povećanju učinkovitosti organizacija u sektoru skrbi za osobe unutar ekosustava društvene ekonomije - rekla je Teresa M. Monllau Jaques, glavna koordinatorica projekta i profesorica na Sveučilištu Pompeu Fabra Barcelona. 

projekt_dimcare_2022_19122022_4.jpg

Projekt je financiran sredstvima Single Market Programa (SMP), kroz poziv Social economy and local green deals supporting SMEs to become more resilient (SMP-COSME-2021-RESILIENCE) u ukupnom iznosu od 1,3 milijuna kuna (179.015,89 eura).

projekt_dimcare_2022_19122022_1.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci