Službeni posjet međunarodnih partnera Varaždinskoj županiji u sklopu EU projekta DIMCARE Foto: Varaždinska županija

Službeni posjet međunarodnih partnera Varaždinskoj županiji u sklopu EU projekta DIMCARE

Varaždinske vijesti | 19.12.2022. u 13:42h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija i Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu partneri su na projektu "Misija društvenog gospodarstva za otpornost zajednice - DIMCARE" (engl. "Digital Missions for Care Social Economy's Resilience DIMCARE").

Kako ističu iz Županije, cilj projekta je odgovoriti na potrebu za digitalizacijom u sektoru skrbi za osobe unutar ekosustava socijalne ekonomije. 

Nositelj projekta je Sveučilište Pompeu Fabra (Španjolska), a partneri su Varaždinska županija, Fakultet organizacije i informatike Varaždin, Španjolska udruga društvenih poduzeća Grad Barcelona, Politehničko sveučilište Katalonije – Barcelona Tech (UPC), SOC.CONS. PIN A R.L. - obrazovne i znanstvene usluge za Sveučilište u Firenci, Gradsko vijeće Mataró (Španjolska) i Općina Prato (Italija).

U okviru ovog konzorcijskog sastanka u Varaždinskoj županiji, partneri na projektu posjećuju različite društvene organizacije koje svoju djelatnost razvijaju na području Varaždinske županije. Cilj ovih posjeta je analizirati i donijeti zaključke o potrebama organizacija u pogledu digitalizacije. 

projekt_dimcare_2022_19122022_2.jpg

- Varaždinsku županiju gradimo kao sredinu ugodnu za život, u kojoj se svi građani osjećaju dobro, komotno i sigurno. Aktivno sudjelujemo u procesu socijalnog planiranja, a posebno najranjivijih skupina. Cilj nam je osigurati kontinuiranu socijalnu uključenost, kvalitetnu skrb i razvoj osobnih potencijala za sve ranjive skupine, djecu, mlade, osobe s invaliditetom, stare i nemoćne održavajući i proširujući usluge podrške u zajednici tako da odgovaraju na individualne potrebe – rekao je župan Anđelko Stričak.

Partneri su imali prilike čuti prezentaciju Društva Crvenog križa Varaždinske županije koji treći put za redom uspješno koristiti sredstva iz Europskog socijalnog fonda i na području Varaždinske županije zapošljava žene u nepovoljnom položaju na tržište za pružanje usluge starijim i nemoćnim osobama. Također, posjetili su Srednju strukovnu školu u kojoj se provodi program pomoći osobama s invaliditetom kroz Zaštitnu radionicu.

projekt_dimcare_2022_19122022_3.jpg

Na Fakultetu organizacije i informatike Varaždin predstavljen je predmet Socijalno poduzetništvo i projekt na temu kako kroz digitalizaciju pomoći ljudima s posebnim potrebama (WAI4PwDs). Zatim je održano predavanje direktora firme ITAS prvomajska d.d., a organiziran je i posjet Socijalnoj zadruzi Humana Nova u Čakovcu.

- Organizacije koje smo imali prilike posjetiti kroz svoj rad promiču društvenu uključenost i kružno gospodarstvo. Većina ih je implementirala vodeću tehnologiju u proizvodni proces. Trenutačno je izazov uvesti digitalne alate u administrativni/upravljački proces i u usluge koje razvijaju te organizacije. Za postizanje ovih ciljeva bit će važno razviti smjernice (koje zajednički promiču sveučilišta i lokalna/regionalna uprava) za podizanje svijesti o tome kako digitalni alati mogu pomoći u povećanju učinkovitosti organizacija u sektoru skrbi za osobe unutar ekosustava društvene ekonomije - rekla je Teresa M. Monllau Jaques, glavna koordinatorica projekta i profesorica na Sveučilištu Pompeu Fabra Barcelona. 

projekt_dimcare_2022_19122022_4.jpg

Projekt je financiran sredstvima Single Market Programa (SMP), kroz poziv Social economy and local green deals supporting SMEs to become more resilient (SMP-COSME-2021-RESILIENCE) u ukupnom iznosu od 1,3 milijuna kuna (179.015,89 eura).

projekt_dimcare_2022_19122022_1.jpg