Slučaj Psihijatar: U tijeku zdravstveno inspekcijski i unutarnji nadzor OBV, a slijedi i krim obrada

Napisao/la: vv / obv -

U četvrtak i petak u varaždinskoj Općoj bolnici  obavljen je Zdravstveno inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva, kojem je predočena sva dostupna dokumentacija unutar bolnice u svezi navoda o seksualnom zlostavljanju psihijatra prozvanog od njegove bivše partnerice i majke zajedničkog djeteta. Uz to, imenovano je i bolničko Povjerenstvo te je pokrenut izvanredni unutarnji nadzor nakon informacija iz medija, budući dosada zaprimljenih pritužbi na rad prozvanog doktora nije bilo.

-Nadzor je u tijeku, kao i unutarnji nadzor OBV, a po dobivanju konačnog mišljena od strane imenovanog povjerenstva bit će poduzete i odgovarajuće radnje i javnost će biti pravovremeno obaviještena o svemu, izvijestili su iz OBV.

No, to nije sve što se poduzima u Općoj bolnici Varaždin u vezi slučaja Psihijatar. Naime, ravnatelj OBV, Nenad Kudelić, dr.med.  je 7. rujna nazočio sastanku Stručnog kolegija Odjela za psihijatriju, kao što povremeno sudjeluje u radu stručnih kolegija pojedinih odjela, a pogotovo kada postoji potreba reorganizacije službe ili se radi o nekim drugim medicinskim pitanjima ili pritužbama.

Nakon tog sastanka na kojem se prvenstveno razgovaralo o reorganizaciji rada Odjela za psihijatriju a s obzirom na novonastale okolnosti, ravnatelj je 8. rujna voditeljici Odjela za psihijatriju, dr. Maji Vincek, izdao naputak naziva „Raspored rada Odjela za psihijatriju za mjesec rujan i listopad 2020.”  U naputku se ističe da, s obzirom na javne izjave osoba koje su podnijele zahtjeve za pokretanje disciplinskog postupka, radi pružanja zdravstvene zaštite pacijentima sukladno ugovornim obvezama, da se privremeno odredi promjena rasporeda rada, kako bi se svim zaposlenicima omogućili uvjeti rada sukladno medicinskoj etici i deontologiji.

-Ovim zahtjevom za promjenu rasporeda rada OBV se ne određuje prema postupcima niti jedne strane u naprijed spomenutom disciplinskom postupku pri Komori, već u okvirima postojećih zahtjeva podnositelja zahtjeva i osobe protiv kojih je podnesen zahtjev, što bi omogućilo da Odjel za psihijatriju neometano radi.“ Konkretno, u ovom slučaju je riječ o načinu rada gdje prozvani doktor ne radi ambulantne preglede i ne radi samostalno sa pacijentima, izvijestili su iz OBV.

Kako dodaju, prošlog je četvrtka prozvani doktor podnio Zahtjev za promjenom mjesta rada, a od petka je premješten na rad u Službu za kronično liječenje i palijativnu skrb u Novom Marofu, gdje radi u sklopu Odjela za palijativnu skrb u timskom radu.

-Protiv prozvanog psihijatra u službenoj evidenciji OB Varaždin nema nikakvih pritužbi osim iz 2012. godine. Ta pritužba nije vezana uz ovu temu, već s obradom pacijenta putem hitne službe. Naime, zbog odbijanja pregleda pacijenta, izdano je upozorenje iz radnog odnosa od tadašnjeg ravnatelja, ukazuju u OBV, naglašavajući da se strogo ograđuju od bilo kakvih postupaka te najoštrije  osuđuje bilo kakav oblik nasilničkog ponašanja, spolnog zlostavljanja, pedofilije ili tome slično.

S obzirom da se u medijima spominje određeno pokretanje postupka od strane bivše voditeljice Odjela za psihijatriju dr. Zemire Medved, a da o tome u bolničkoj arhivi čak niti nakon provjere dokumentacije nije pronađena službeno zaprimljena dokumentacija, ravnatelj je imenovao Povjerenstvo za ponovnu provjeru službene dokumentacije.

- Namjera je da se utvrdi postoji li u dokumentaciji Odjela za psihijatriju ili Uprave OBV bilo kakav dokument, budući se radi o navodnim događanjima otprije više godina i prije imenovanja dr. Kudelića za ravnatelja ustanove. U ovom trenutku, a prema dokumentaciji iz 2015. i 2016. godine, ne postoji nikakav službeni podnesak prema upravi OB Varaždin od strane doktorice i tadašnje voditeljice Odjela, Zemire Medved. No, iz dostupne dokumentacije je vidljivo da je dr. Zemira Medved podnijela zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka pri Hrvatskoj liječničkoj komori, a da o tome OB Varaždin nije obaviještena.  Naime, u OB Varaždin nema nikakvih podataka, posebice o pokretanju disciplinskog postupka, niti o rezultatima tog postupka. Kako bi u potpunosti bilo jasno je li dr. Medved pokrenula disciplinski postupak bez da je obavijestila OB Varaždin i koji su rezultati tog eventualnog disciplinskog postupka, upućen je službeni upit Hrvatskoj liječničkoj komori, navode u OBV.

Kako dodaju,  OB Varaždin je lani od Hrvatske liječničke komore zaprimila zahtjev za očitovanjem u vezi disciplinskog postupka koji je prozvani psihijatar pri Komori pokrenuo protiv dr. Zemire Medved. 

-U konačnici Komora je dr. Medved proglasila odgovornom što je izradila i potpisala dokument pod nazivom „Uvid u osobnost .........”, u kojem je zajedno s Nebojšom Buđanovcem i Draženkom Topol Vukmirović iznijela svoja zapažanja, tzv. promišljanje „Uvid u osobnost ................”, Komora je donijela zaključak da su se u dokumentu spomenute osobe držale činjenične tvrdnje kojom se šteti ugledu i časti podnositelja zahtjeva i članova njegove obitelji.  Dakle, dr. Medved je povrijedila odredbe kodeksa medicinske etike i deontologije Hrvatske liječničke komore i svojim ponašanjem prema drugom liječniku povrijedila ugled liječničke profesije čime je počinila lake disciplinske povrede te joj se, na temelju članka 73, stavka 3 Pravilnika od strane Hrvatske liječničke komore izrekla opomena, ukazuju.

Isto tako Hrvatska liječnička komora je ove godine u ožujku zaprimila zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv prozvanog psihijatra od  strane Petre Milković, Nebojše Buđanovca i Slavka Skomana, a taj zahtjev OB Varaždin zaprimila je 18. lipnja 2020.

- Na sva ta tri podneska se OBV očitovala. U očitovanju stoji da protiv prozvanog psihijatra OB Varaždin nema službeno podnesenih prijava ni od radnika ni od pacijenata, naglašavaju.

Što se tiče informacija koje su se pojavile u javnosti, a vezano uz  narkotike, OBV naglašava da nema nikakvog govora o nestajanju narkotika iz bolnice.

-Podsjećamo. Riječ je o redovitoj kontroli poslovanja HZZO-a iz 2018. gdje su utvrđene nesukladnosti jednoobraznog vođenja knjiga. Bolnica je poduzela po tom inspekcijskom nalazu određene radnje nakon čega je HZZO proveo ponovnu kontrolu u kojoj se navodi da su te nepravilnosti djelomično ispravljene. U  toj drugoj kontroli se nigdje ne navodi Odjel za psihijatriju, čime se medijske spekulacije o nestajanju narkotika i povezanosti prozvanog psihijatra, pokazuju netočnim. OBV je trenutno u fazi uvođenja elektronskog načina vođenja knjige narkotika, kako bi se ubuduće izbjegle bilo kakve neusklađenosti vođenja te knjige na razini ustanove. Ono što je važno spomenuti da OB Varaždin za sve narkotike ima slijedivost njihove primjene, ukazuju.

Spomenimo na kraju da uz zdravstveno inspekcijski i unutarnji nadzor OBV, a slijedi i kriminalistička obrada slučajeva, koje su bivše pacijentice prozvanog psihijatra proteklih dana iznosile u medijima, a sve koko bi se utvrdilo o čemu se točno radi te postoje li elementi kaznenih djela za podnošenje kaznene prijave.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.