Slučaj Petrov: Kako izgraditi kuću povoljnim kreditom državne agencije

| 15.12.2016. u 05:52h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov (bio) je vlasnik kuće u Metkoviću od 109 kvadrata približne tržišne vrijednosti 220 tisuća kuna, koju je stekao 2013. pozajmicom od rođaka, bivšeg apostolskog nuncija i nadbiskupa Martina Vidovića kojemu  treba vratiti kroz 240 mjeseci, i to bez kamata, tako da vraća  925 kuna mjesečno.  Tu je kuću, kao što je poznato, nedavno srušio i krenuo u izgradnju potpuno novog stambenog objekta vrijednog 903 tisuće kuna, od čega se 587 tisuća kuna odnosi na kredit poslovne banke,  a 316 tisuća na kredit Agencije za pravni promet i posredovanje nekretnina (APN). Iako se do sada izvještavalo da u potonjem nema ništa sporno, čini se da nije (bilo) tako.

Iako APN još od 2011. ima program B za gradnju i rekonstrukciju kuća koje financira subvencioniranim kreditom s kamatom od tri posto (jedan posto tijekom počeka), to koristi mali broj građana koji nemaju stambeni prostor ili imaju kuće neprimjerene za život.  Dosada 59 ukupne vrijednosti 1,2 milijuna kuna, a ove godine predana su svega tri zahtjeva od koji je jedan i od čelnika Mosta nezavisnih lista.

Budući da je Petrov bio dužnosnik, odnosno bio potpredsjednik Vlade, od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zatražio je još u rujnu mišljenje može li skupa sa članovima domaćinstva sudjelovati u spomenutom APN-ovom Programu B , odnosno poticanja gradnje i rekonstrukcije kuća subvencioniranim kreditom. Povjerenstvo u tome nije vidjelo ništa spornim, izuzev jednog.
-Upućuje se dužnosnik da u cilju zaštite vlastitog integriteta i vjerodostojnosti, kao i povjerenja građana, prije realizacije subvencioniranog kredita i stjecanja sredstava od APN-a razjasni okolnosti jesu li svi prijavljeni članovi zajedničkog domaćinstva - za koje je dana uvjetna suglasnost za subvencionirani kredit  - imali u relevantnom razdoblju prebivališta na istoj adresi,  navodi se u rješenju od 27. listopada.

Naime, kako se ukazuje u rješenju, iz priloženih uvjerenja Policijske postaje Metković PU Dubrovačko-neretvanske o prebivalištu Bože Petrova kao podnositelja zahtjeva i članova njegovog zajedničkog domaćinstva, vidljiva je činjenica da „jedna od navedenih osoba nije imala niti ima zajedničko prebivališta s ostalim članovima zajedničkog domaćinstva, a i sam je dužnosnik Petrov u trenutku podnošenja zahtjeva APN-u šest mjeseci bio prijavljen na drugoj adresi prebivališta na području Grada Metkovića, iako je prethodno bio prijavljen na adresi prebivališta, kao i ostali članovi zajedničkog domaćinstva“.

Dakle, svi članovi zajedničkog domaćinstva za koje je dana uvjetna suglasnost za subvencionirani kredit, nemaju prijavljene istovjetne adrese, pa Povjerenstvo stoga poziva da se to treba razjasniti prije konačnog odobravanja subvencioniranog kredita kako se Petrov i direktor APN-a ne bi našli u situaciji koja može izazvati sumnju da je u postupanju dužnosnika došlo do počinjenja nekog od zabranjenih djelovanja, budući da je točan broj članova zajedničkog domaćinstva nužno utvrditi jer o tome ovisi minimalan i maksimalan iznos subvencioniranog kredita.

Zajedno sa suprugom Petrov ima troje djece, a iz mišljenja Povjerenstva nije vidljivo tko su još dvije osobe koje je naveo u zahtjevu za subvencionirani kredit. Jesu li to Petrovov brat i njegova partnerica?  Kako bilo, u vrijeme podnošenja zahtjeva za kredit jedna od njih nije živjela na istoj adresi na kojoj su bili ostali.  Međutim, to je, čini se, Petrov uspio u međuvremenu razjasniti, budući da je srušio staru kuću i otpočeo gradnju nove, što zacijelo ne bi počeo da nije osigurao traženi kredit.