Slučaj Kulturana: ŽDO Varaždin podnijelo žalbu protiv presude Županijskog suda

VV | 11.4.2023. u 20:06h | Objavljeno u Aktualno

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 7. travnja 2023., podnijelo žalbu protiv prvostupanjske presude Županijskog suda u Varaždinu kojom su optuženi hrvatski državljani (1992., 1997., 2001. i 1995.) proglašeni krivima zbog počinjenog kaznenog djela pokušaja teške tjelesne ozljede iz čl. 118. st. 1. u vezi čl. 34. Kaznenog zakona i osuđeni na kazne zatvora: 31-godišnjak u trajanju od tri godine, 26-godišnjakinja u trajanju od dvije godine i šest mjeseci, 22-godišnjak u trajanju od dvije godine, a 28-godišnjak u trajanju od jedne godine i osam mjeseci.

Optuženici su proglašeni krivima da su 29. svibnja 2021., ispred sportske dvorane u Varaždinu, zadali 35-godišnjaku veći broj udaraca drvenom palicom, kopčom lanca za vezanje bicikla, šakama i nogama u glavu i tijelo sve dok se nije prestao micati, kao i da su mu time nanijeli tjelesne ozljede.

Državno odvjetništvo smatra da je neosnovana i pogrešna odluka prvostupanjskog suda kako ne postoji uzročna veza između radnji optuženika i smrti 35-godišnjaka. Državno odvjetništvo smatra da činjenice utvrđene dokazima provedenim u postupku nedvojbeno opravdavaju zaključak kako su optuženici svojim udarcima nanijeli 35-godišnjaku tešku tjelesnu ozljedu koja je dovela do njegove smrti i da su stoga počinili kazneno djelo teške tjelesne ozljede s posljedicom smrti iz čl. 120. u vezi čl. 118. st. 1. Kaznenog zakona, za koje ih se optužnicom i tereti. U žalbi je predloženo da se presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje prvostupanjskom sudu.

Žalba je podnesena i zbog odluke o kaznama u odnosu na sve optuženike budući da državno odvjetništvo smatra kako su izrečene kazne preblage s obzirom na izrazitu upornost, okrutnost i bezobzirnost optuženika u počinjenju kaznenog djela.