Slovenski državni tajnik u Varaždinu razgovarao o važnosti prekogranične suradnje

vv | 26.9.2023. u 20:17h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin je u utorak, 26. rujna 2023. godine posjetio Marko Koprivc, državni tajnik Ministarstva kohezije i regionalnog razvoja Republike Sloevije.

U palači Patačić primili su ga gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj, zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora i zamjenik gradonačelnika  Miroslav Marković. Radnom sastanku prisustvovali su i Željko Bedeković, ravnatelj Razvojne agencije Sjever Dan i stručni suradnik Marin Šipek te suradnice iz slovenskog ministarstva Vesna Engelman, voditeljica programa Interreg za Hrvatsku i Sloveniju, Jadranka Plut, voditeljica sektora za financijske mehanizme i Tanja Vrzić, suradnica u kabinetu državnog tajnika. 

Tema razgovora bila je suradnja Hrvatske i Slovenije na europskim Interreg projektima.

- Danas smo se razgovarali o mogućnostima prekogranične suradnje. U tijeku su natječaji za projekte Interreg Slovenija Hrvatska. Čini mi se vrlo korisnim razgovarati o ključnim razvojnim prioritetima koji koriste našim državama, dakako cijeloj regiji uz granicu. Prošli tjedan su se u Umagu susrela također dvojca ministara za koheziju obje države koji su također izrazili interes za susrete na nivou ministara na kojim bi se dogovorili koji su to ključni prioriteti u nadolazećim godinama. Odnosi između naših država su zaista vrlo dobri i želja mi je zahvaliti se Republici Hrvatskoj na pomoći koju nam je uputila nakon prirodnih katastrofa. Surađujemo s hrvatskom Vladom u pripremi prijave šteta  i dobivanje sredstava iz posebnog europskog mehanizma nazvanog „Zaklada solidarnosti“. Kolege iz Hrvatske nam pomažu jer su imali ista iskustva nakon potresa u Hrvatskoj. Želja mi je također istaknuti zaista dobru suradnju s gradom Varaždinom. Vjerujem da je budućnost puno ljepša ako ćemo graditi mostove između država, a ne postavljali prepreke - istaknuo je Marko Koprivc.

Koprivc_2.jpg

Inicijatorica sastanka bila je zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora.

- Posebno se želim zahvaliti na dolasku gospodinu Marko Koprivcu koji više nije gost jer se vrlo domaće osjeća u Varaždin. On je jedan od zaslužnijih za projekt učenja slovenskog jezika i kulture na području Varaždinske županije. On je zapravo omogućio da se razvije i dalje održava projekt koji sad već traje 12 godina i u kojem svake godine sudjeluje 150 učenika. Sada je gospodin Koprivc ponovo u ulozi onoga koji otvara vrata suradnje kroz projekte Interrega. Mi očekujemo da ćemo s Republikom Slovenijom ostvariti bitni napredak s obzirom na dobrodošle vijesti iz Zagreba i iz Ljubljane gdje se vidjelo da nakon prirodnih katastrofa, poplava u Sloveniji i potresa u Hrvatskoj jedino što preostaje je dobar susjed. Potvrdilo se pravilo „Tko brzo da – dva puta da“,  a brzo može dati jedino tvoj najbliži susjed. Veseli me da sam osobno vidjela kada je predsjednik Hrvatskog parlamenta bio u službenoj posjeti Sloveniji kako postoji dobra volja da se problemi počnu rješavati. Uvijek će postojati problemi, ali će način njihova rješavanja biti drugačiji - zaključila je Antolić Vupora.

Slovenski državni tajnik osvrnuo se i na odnose prema slovenskoj manjini u Hrvatskoj te se zahvalio zastupnici u hrvatskom parlamentu, dugogodišnjoj prijateljici Antolić Vupori.

- Prije više od deset godina smo se susreli u Varaždinu, ja sam tada bio u nekoj drugoj ulozi u ministarstvu obrazovanja. Tada smo zajedno otpočeli projekt učenja slovenskog jezika za učenike u varaždinskoj županiji koji još uvijek traje. Zahvaljujem se svima koji su u tome sudjelovali  jer nakon desetak godina možemo ocijeniti da je taj projekt prerastao u veću priču suradnje između dvije susjedne države. Naglasio bi važnost brige o nacionalnim manjinama koje povezuju narode i države. To je posebno važno sada, u vrijeme kada u Europi ponovo imamo ratove. Važno je da se ta  multikulturalnosti još dodatno poveća i ojača jer  prekogranična suradnja naroda može dovesti  svjetlo u bolju budućnost - istaknuo je Koprivc.

Koprivc_3.jpg

Koprivc_4.jpg