Slovenija povukla odluku, dnevni migranti ipak ne trebaju negativni test Foto: VV arhiva / ilustracija

Slovenija povukla odluku, dnevni migranti ipak ne trebaju negativni test

Varaždinske vijesti | 5.2.2021. u 23:16h | Objavljeno u Aktualno

Slovensko Ministarstvo unutarnjih poslova u petak je objavilo novu odluku prema kojoj dnevni radni migranti od subote 6. veljače ipak mogu ući u Sloveniju bez negativnog testa na koronavirus.

Podsjetimo, u četvrtak je Slovenija uvela strože mjere na granici te je propisala da dnevni radni migranti moraju predočiti negativan test prilikom prelaska granice, što je izazvalo brojne negativne reakcije u Sloveniji, ali i u Hrvatskoj.

>> Nova pravila na granici sa Slovenijom, i dnevni migranti trebaju negativan test

Novom odlukom, donesenom u petak, propisano je da po dolasku iz država članica EU-a ili schengenskog područja s boljom epidemiološkom slikom (manja učestalost zaraze u 14 dana na 100.000 stanovnika), određene iznimke i dalje mogu ulaziti u Sloveniju bez karantene i bez predočenja negativnog rezultata testa na SARS-CoV-2. A kako napominju iz slovenskog ministarstva, trenutno sve susjedne zemlje imaju bolju epidemiološku sliku.

Ova se odluka od 6. veljače tako odnosi na svakodnevne radne migrante zaposlene u nekoj od država članica EU ili schengenskom području, osobe koje svakodnevno ili povremeno prelaze granicu zbog sudjelovanja u obrazovanju, osposobljavanju ili znanstvenim istraživanjima u Sloveniji ili državi članici EU-a ili schengenskom području, osobe koje su naručene na zdravstveni pregled ili zahvat u Sloveniji i vraćaju se preko granice odmah nakon pružanja usluge; te na državljane države članice Europske unije ili schengenskog prostora koji dolaze iz drugih članica EU ili schengenskog prostora gdje su pružali njegu i pomoć osobama kojima je potrebna podrška, briga ili njega članova obitelji, roditeljska skrb i kontakt s djetetom, odnosno obavljali radove na održavanju privatnog objekta ili zemljišta u vlasništvu, zakupu ili korištenju ili zbog uklanjanja neposredne opasnosti za zdravlje, život i imovinu, te se vraćaju preko granice u roku od 12 sati od prelaska granice.

- Te osobe moraju predočiti negativni PCR test ili brzi antigenski test ne stariji od sedam dana samo ako dolaze iz država članica EU ili schengenskog područja s lošijom epidemiološkom slikom, odnosno većom učestalošću zaraze u 14 dana na 100.000 stanovnika, od Slovenije. Te su zemlje trenutno Španjolska, Portugal i Češka - navelo je slovensko Ministarstvo unutarnjih poslova.