FOTO Slameršak: Istina uvijek prva stradava

| 19.5.2022. u 09:00h | Objavljeno u Aktualno

Djelatnici Radio-Tednika Ptuj, celjskog NT&RC i Varaždinskih vijesti susreli su se u Žalcu i okolici da bi razmijenili mišljenja, praksu, znanje i iskustvo u kreiranju medijskih, odnosno novinskih sadržaja i aktivnosti te radijskih programa.

-Složili smo se da je novinarstvo izloženo velikim izazovima i promjenama, veli Drago Slameršak, direktor Radio-Tednika Ptuj.

Kako se čulo, osnovna uloga i funkcija koju mediji imaju sve više je ugrožena nelojalnom konkurencijom društvenih mreža, a to vrijedi i za novinare i sam ceh.

-Ne postoji regulacija izvještavanja na društvenim mrežama. Za njih se ne propisuju standardi zakonitog i vjerodostojnog izvještavanja te izražavanja mišljenja – za razliku od tradicionalnih medija, koji su prvenstveno odgovorni čitateljima i slušateljima, ali i  sudovima i medijskom zakonodavstvu, ukazuje Slameršak, dodajući da dok novinari i nakladnici medija završavaju na sudovima, to nije slučaj s vlasnicima društvenih mreža, koje su pune netočnih i lažnih informacija, uvreda i sl.

Okupljeni djelatnici medija založili su se za pošteno i argumentirano izvještavanje, bez širenja govora mržnje i netolerancije.

-Složili smo se i s rastućim spoznajama u slobodnom i demokratskom svijetu, koja govori da terorizam više nije najveća prijetnja slobodi i demokraciji u svijetu, već potonuće slobodnog i neovisnog novinarstva, odnosno gaženje istine, koja uvijek prva stradava u sukobima, upozorava Slameršak.

Novinari i djelatnici  triju medijskih kuća svoje su druženje okončali  u Teniskom centru As Žuža, a obogatili su ga posjetom fontani piva u Žalcu te posjetom Eko muzeju pivarstva i hmelja.

Galerija slika