Škvarić: HNS traži rasterećenje poduzetnika, a ne dodatno opterećivanje

VV | 2.2.2021. u 09:56h | Objavljeno u Aktualno

- Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati predlaže postupno ukidanje članarine u Hrvatskoj gospodarskoj komori, kao nastavak HNS-ovih napora da se domaće gospodarstvo rastereti nepotrebnih nameta, da se sreže suvišna birokracija, a javna uprava učini efikasnijim servisom u službi građana - priopćili su iz HNS-a.

- Trenutni model funkcioniranja HGK smatramo dugoročno neodrživim i zastarjelim, budući da Gospodarska komora ne prati trendove tržišne ekonomije, a većinu svog prihoda ne temelji na prodaji vlastitih usluga i proizvoda, već na ubiranju obvezne članarine. S druge strane, HNS ne dovodi u pitanje postojanje HGK, no potrebno je uvesti reda u ovu instituciju. Potrebno je provesti temeljitu reformu Komore, administrativno je rasteretiti i prilagoditi potrebama modernog gospodarstva. Stoga HNS predlaže postupno ukidanje članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori - u prvoj godini smanjenje 50%, u drugoj za još 50%, treće godine potpuno ukidanje - ističe Marijan Škvarić, v.d. predsjednika ŽO HNS-a Varaždinske županije.

Škvarić dodaje da HNS nije protiv Uredbe o praćenju i izvješćivanju o učincima pandemije koronavirusa i mjera za pomoć gospodarstvu u dijelu koji predlaže uvođenje kvartalnih izvještaja poduzetnika čiji će format propisati Financijska agencija i kojoj će se ista slati do 20. dana u mjesecu nakon završetka kvartala, već da oni budu izbor samih poduzetnika, ukoliko procijene da će im trebati zbog poslovanja  kredita, zajmova i sl..

Pandemijom pogođeno gospodarstvo  već je dovoljno opterećeno administrativnim procedurama pa stoga smatramo da ga ne treba dodatno administrativno i financijski opterećivati, zaključuje v.d. predsjednika varaždinske Županijske organizacije HNS-a.