Davor Skroza: Ovo su istine, ali i laži

vv | 24.6.2021. u 09:50h | Objavljeno u Aktualno

Uoči ponovnog izlaska inspekcije, koja će sutra vjerojatno zatvoriti pretovarnu stanicu u Poljani Biškupečkoj jer nije uklonjeno nekoliko stotina tona nepropisno nagomilanog komunalnog otpada iz Varaždina, Varaždinskih Toplica i još 12 općina, direktora varaždinske Čistoće Davora Skrozu zamolili smo za osvrt na ovu situaciju, ali i dvojbe koje su se pojavile oko toga tko je odgovora što spomenute jedinice nemaju ugovorene kvote za odlaganje, zbog čega je pitanje kuda će se idućih dana odvoziti njihovo smeće. Njegovo  očitovanje donosimo u nastavku.

Istina je da je Davor Skroza, dipl.ing.agr. na mjesto direktora TD ČISTOĆA d.o.o. imenovan 2014. godine od tadašnje vladajuće koalicije HNS – SDP nakon 14 godina rada u VARKOM d.d. na poslovima rukovoditelja RJ ''Čistoća''.

Istina je da je ČISTOĆA ''izbačena'' iz VARKOM d.d. po sili zakona i milošću tadašnje vladajuće koalicije u sramotnoj podjeli u kojoj smo izrijekom dobili ukupno 260 m² površine na kojoj je bila straćara slamnatog stropa, bez sanitarnog čvora i kutak blatnog dvorišta iz kojeg smo upućeni poslovati sa 73 radnika. Vjerujem da se smatralo da ćemo vozila (kamione), trokolice i sav naš alat parkirati i uskladištiti po pločniku ulice O. Price u kojoj se i nalazi ova straćara koja je ujedno sjedište Društva.

Istina je da je 2013. godine vladalo toliko ushićenje tom podjelom da se zaboravilo na brda bala koje su Planom podjele ostale u vlasništvu VARKOM d.d., a što se tek kasnije shvatilo nakon prestanka ushićenja tim istim Planom podjele.

Istina je da je RJ ''Čistoća'' prema nekoliko ''ključeva'' sudjelovala u prihodima i svom ostalom poslovanju VARKOM d.d. sa 20%, a ''izbačena'' je sa imovinom od 3,5%.

Istina je da smo radi nastavka djelatnosti koju obavljamo morali VARKOM-u d.d. plaćati mjesečni najam za prostorije, garderobe i industrijsko dvorište na Šintariji, a  koju imovinu su ti isti ''izbačeni'' radnici godinama stvarali.

Istina je da smo pod najam na Šintariji dobili i 10-tak mačaka u raznim stadijima bolesti, a koje su tu obitavale.

Istina i najveća poruga te podjele je da je ČISTOĆA dobila u vlasništvo kao veliku vrijednost 2 asfaltna i 1 betonski plato te sav šljunak ispod bala.

Istina je da iza ČISTOĆE nikad nije stajala niti jedna politička stranka.

Istina je da je ČISTOĆA u periodu od 2014. godine pa do danas otvorila nova 52 radna mjesta uvodeći u svoje poslovanje i druge komunalne djelatnosti te povećavajući broj korisnika javne usluge iz godine u godinu.

Istina je da je prosječna plaća u ČISTOĆI ispod državnog prosjeka u istoj djelatnosti.

Istina je da svi radnici ČISTOĆE vrijedno i kvalitetno obavljaju svoje poslove po svim vremenskim uvjetima kao i dane državnih blagdana.

Istina je da zbog nedostatnog broja kamiona za skupljanje otpada moramo raditi u dvije smjene.

Istina je da ''uhljebi'' nisu baš zainteresirani za rad u ČISTOĆI, a ako jesu služi im samo za medijsko eksponiranje u svrhu vlastite političke promocije.

Istina je da je ČISTOĆI jednako važna svaka jedinica lokalne samouprave bez obzira na suvlasničke udjele. Nitko nije bitniji od drugih.

Istina je da 2005. godine nakon zatvaranja odlagališta ''Turčin'' velika većina jedinica lokalne samouprave s područja Varaždinske županije nema kamo odlagati svoj komunalni otpad.

Istina je da je ČISTOĆA zajedno sa svih ''svojih'' 15 jedinica lokalne samouprave poduzela sve kako bi se smanjila količina otpada namijenjenog odlaganju obzirom da nerješivi problem odlaganja, a što govore rezultati iz tablice:

cistoca1.jpg

Istina je da 8 godina ČISTOĆA sama pronalazi odlagališta otpada po ''lijepoj našoj'' iako je izrijekom u zakonima RH navedeno da je za isto odgovorna država i jedinice lokalne samouprave.  

Istina je da u Dinamici zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području RH za 22 jedinice lokalne samouprave s područja Varaždinske županije  nije definirano mjesto odlaganja miješanog komunalnog otpada do otvaranja Centra za gospodarenje otpadom.

Istina je da je ČISTOĆA na transparentan i zakonit način posao za zbrinjavanje otpada vrijedan 1,5 mil kuna htjela riješiti putem javnog natječaja na koji se društvo Piškornica-sanacijsko odlagalište nije javilo, a mjesec dana nakon poništenja natječaja dostavljaju ugovor na 3.000 tona.

Istina je da se danas smatra da se zakone ove države ne treba poštivati. Može ih se prilagoditi i tumačiti kako kome u danom momentu odgovara pa čak to isto radi i sam zakonodavac.

Istina je da je dobro biti dio ''krda''.  

Istina je da je ČISTOĆA osmislila, inicirala i izradila projekte:

  • SORTIRNICA RECIKLABILNOG OTPADA (35 mil kuna) – 30 mil kuna već ugovoreno iz sredstava EU nositelj Grad Varaždin i još 18 jedinica lokalne samouprave iz Varaždinske županije
  • EDUKATIVNA ŠETNICA (''MANHATTAN NA DRAVI'') komunalni i turistički sadržaji uz edukativni centar za mlade generacije za područje sjeverozapadne Hrvatske, prijava za ITU
  • RECIKLAŽNO DVORIŠTE VARAŽDIN II (5 mil kuna) – 3,4 mil kuna već ugovoreno iz sredstava EU

nositelj Grad Varaždin

  • SUSTAV PODZEMNIH SPREMNIKA (5 mil kuna – osigurano u Proračunu) planirano 20 lokacija, a 6 će biti realizirano do sredine srpnja 2021. godine, investitor Grad Varaždin
  • SKLONIŠTE/OPORAVILIŠTE ZA NAPUŠTENE ŽIVOTINJE za čitavu županiju – BELI KIPI (mačke, psi, divlje životinje), za početak osigurano 3 mil kuna u Proračunu, investitor Grad Varaždin, inicirali smo darovanje 9 ha državnog zemljišta za Grad Varaždin za ovu namjenu, prijava za ITU

Laž je da društvene mreže ne upravljaju životima.

Laž je da postoje neplaćeni politički aktivisti i laž je da pravnici ne naplaćuju svoje usluge i svoje vrijeme.

Laž je da ČISTOĆA kroz sve ovo vrijeme nije poduzimala ništa po pitanju zbrinjavanja otpada jer 8 godina otpad nije sam nestajao.

Laž je da ČISTOĆA sada, kad se odlagališta po čitavoj državi zatvaraju, a onima koja ostaju otvorena država smanjuje kapacitete, može sama riješiti problem odlaganja otpada.

Laž je da svi ljudi koji imaju svoje kućne ljubimce imaju empatiju prema životinjama koje nisu njihove.