Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs Foto: screenshot HRT

Školska godina počet će 7. rujna, predstavljene Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covid-19

| 24.8.2020. u 15:25h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je objašnjeno kako izgledaju opće epidemiološke mjere vezene uz početak školske godine, okupljenima se na današnjoj press konferenciji u Ministarstvu obrazovanja obratio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

- Djeca od 1. do 4 razreda polaze u školu uz uvažavanje svih epidemioloških mjera u takozvanom balončičću ili mjehuriću, ulaze integralno u razred, iz razreda ne izlaze ni pod odmorom, kontrolirano oldaze u sanitarne čvorove, njihova razrednica je cijelo vrijeme s njima. Zabranjuje se ulazak stranim osobama u školama, dovođenje djece je do pred ulaz u školu, gdje ih preuzimaju razrednici. Sva djeca u razredima su bez maski i njihova učiteljica je bez maski. Postoji mogućnost dolaska još nekog učitelja u razred,ali njegovo predavanje je jedino s maskom, ali nema spajanja s djecom iz drugih razreda i formiranja zajedničkih grupa. Djeca od 5. do 8. razreda dolaze u školu i borave u njoj uz iste epidemiološke mjere, dijelimo razrede na pola da bi osigurali potrebni prostor iizmeđu učenika, koji dozvoljava da ulenici u tim razredima sjede bez maski, a ako je prostor nešto manji onda svi imaju maske, ali preporuka je da se razredi podjele i da se osigura fizička distanca između učenika. I u srednjim školama nošenje ili nenošenje maski, ovisno je o tome kolika je distanca između učenika. Sva djeca u kretanju po školskim hodnicima i u transportu do škole i iz nje moraju nositi maske - rekao je ministar Fuchs.

Tko će osigurati maske za učenike, bilo je novinarsko pitanje ministru.

- Jedan dobar dio osnivača na razinama županija i gradova je rekao da će sami osigurati maske. Ja sam to spomenuo na skupu regionalnih ili županijskih stožera i rekao da očekujemo da se oko toga potrude lokalne uprave i samouprave, odnosno osnivači pojedinih škola, a ukoliko zapne mi ćemo uskočiti, kao ministarstvo.Jedna platnena maska košta oko 8 kuna, po djetetu vam trebaju 4 maske, one se operu i nije to neki prevelik problem. Ali, mi smo tu i mi ćemo pomoći kao ministarstvo - odgovorio je Fuchs.

Prva je na današnjoj press konferenciji u Ministarstvu obrazovanja govorila Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, ujedno koordinatorica Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021.

- Riječ je o uputama vezanim za rad rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjoškolskih ustanova. Radi se o heterogenoj dobnoj skupini. Manja djeca mogu teže provoditi te mjere, a bitno je da provode vrijeme u vrtiću. S druge strane tu su adolescenti koji se bolje mogu pridržavati tih mjera. Djeca nisu superširitelji ove bolesti i rijetki su prijenosi bolesti s djece na nastavnike i učenike, takva su i naša iskustva. Imamo i posebnu grupu djece, one s teškoćama u razvoju. Ove upute se odnose na rad ustanova za djecu predškolske i školske dobi - rekla je Ivana Pavić Šimetin.

- Važno je da su upute pisane na način da svaka škola i vrtić mogu iz njih napraviti ono što mogu, ali treba prilagoditi svojim mogućnostima jer su uvjeti različiti širom Hrvatske. Važno je da svi budu upoznati s ovim uputama. Osnovno pravilo: U školu ne ide onaj sa simptomima ili tko je zaražen Covidom-19. Treba održavati fizički razmak, smanjiti kontakt između odgojno-obrazovnih grupa unutar ustanova, pojačati higijenu prostora i osobnu higijenu te redovito provjetravati - napomenula je Ivana Pavić Šimetin.

- Nastava se mora organizirati tako da učenici dolaze što manje s pojedinim nastavnicima tijekom određenog perioda, dakle predlaže se dvosatna ili trosatna nastava. Predlaže se rad u dvije smjene da ne počinje škola za sve u isto vrijeme Treba i razlomiti vrijeme odmora. Isto tako je i pitanje nekakvog eventualnog zamjenskog prostora za slučaj da u nekoj učionici nema dovoljno prostora za održavanje distance - rekla je te nastavila:

- Maske su obavezne u nekim situacijama. Naročito s onima koji čekaju djecu koja obole, za to mora biti osiguran i prostor. Maske su obavezne i za roditelje druge djece koje ulaze u vrtiće ili škole, ali i to treba svesti na minumum. Obavezne su i za nastavnike koji međusobno komuniciraju. Maske su obavezne za učenike od 5. razreda i učenike srednjih škola ako se ne može postići razmak od 1.5 odnosno 2 metra u učionicama. Ako se taj razmak može postići, onda maske nisu obavezne u učionicama. Maske su obavezne za učitelje predmetne nastave u prva četiri razreda, npr. engleskog jezika, za odgajatelje i učenike kad prolaze hodnicima. Maske se moraju nositi pravilno i to je nešto na čemu će se morati raditi. Apeliramo na roditelje da djeci svaki dan prije odlaska u školu izmjere tjelesnu temperaturu, a stariji učenici to mogu sami preuzeti na sebe, naravno uz nadzor roditelja. Obaveza je da se od 1-4 razreda osnovne škole svaki dan zapiše tjelesna temperatura djeteta - rekla je Ivana Pavić Šimetin.