Škole do djelatnika ASOO-a došle javnom nabavom, ali i izravno?

IHR/Varaždinske vijesti | 21.1.2019. u 14:44h | Objavljeno u Aktualno

Je li bilo kršenja propisa kod angažmana pojedinih djelatnika Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) na izradi EU projekata za srednje škole pitanje je koje se nametnulo nakon što su objavljene preslike njihovih autorskih ugovora, među kojima su i četiri škole iz Varaždinske županije: Srednja škola Arboretum Opeka Marčan, Srednja škola Ivanec, Gospodarska škola te Strojarska i prometna škola Varaždin.
Škole su, kako navodi Jutarnji list, slale e-poštom pozive za dostavu ponuda u ASOO, nakon čega bi pojedini djelatnici poslali svoju ponudu i sa školama tijekom 2015. i 2016. godine potpisivali ugovore o autorskom djelu. Sve se to odigravalo pod nadzorom DEFCO-a, posebnog odsjeka ASOO-a zaduženog za kontrolu.

Bio najpovoljniji

Ravnatelj Strojarske i prometne škole Milan Žunar potvrdio nam je da je ta škola u svibnju 2015. sklopila autorski ugovor s I. T. iz ASOO-a za analizu potrebnih specifičnih znanja stranih jezika za područje strojarstva te izradu metodologije i kurikuluma za nastavu stranog jezika u struci, neophodne za provedbu EU projekta “Engleski i njemački jezik u strojarstvu i prometu interaktivno - EDSIPI@” u iznosu 37.500 kuna bruto.
Na pitanje kako je škola došla do njega, Žunar kaže da se radilo o izuzetno zahtjevnom poslu, koji je trebalo odraditi kroz osam mjeseci, a mogli su ga uspješno i kvalitetno odraditi samo rijetki stručnjaci.

- U potrazi za takvim stručnjacima, koji moraju dobro poznavati obrazovni sustav, potrebe tržišta rada i Hrvatski kvalifikacijski okvir te imati znanja analitičara i metodičara, dosjetili smo se da najbolji od njih rade u ASOO-u, pa smo I. T. uputili upit za ponudu, koju je on dostavio i koja je prema budžetu projekta bila prihvatljiva. Sve poslove obavio je uspješno i u zadanom roku – naglašava Žunar.

                                       Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti.