Sjever Jadrana i sjeverozapadna Hrvatska prednjače u razvrstavanju otpada; Dalmatinci na začelju

MGA | 23.10.2022. u 11:30h | Objavljeno u Aktualno

U kojoj mjeri Hrvati razvrstavaju otpad i u kojim dijelovima Hrvatske u tome prednjače, a u kojima zaostaju, pitanja su kojima se bavio ovomjesečni HRejting.

Prema EU direktivi do 2025. godine trebali bismo reciklirati 55 posto otpada, a Hrvatska ga trenutačno razvrstava tek 30 posto.

Prema istraživanju HRT-a 40,7 posto ispitanika izjasnilo se da u potpunosti razvrstava, njih 23,8 djelomično, a njih 32,6 posto ne razvrstavaju uopće. No, naravno, nije ista situacija u svim krajevima zemlje.

Najsavjesniji su na sjevernom dijelu Jadrana gdje ih 57 posto kaže da razvrstava u potpunosti, slijedi sjeverozapadna Hrvatska s 55,1 posto, Zagreb i okolica s 43,6 posto, dok ih je najmanje u Dalmaciji gdje u potpunosti otpad razvrstava svega 25,1 posto ispitanika.

O zbrinjavanju otpada govorili su gosti Dnevnika HTV-a, bivši ministri zaštite okoliša, Mirela Holy i Slaven Dobrović.

Holy je rekla da bi podatak da 40,7 ispitanika na razini cijele Hrvatske odvaja otpad bio relativno dobar pokazatelj da je točan. 

- Ispitanici ne daju uvijek točne odgovore, a podaci Eurostata kažu da smo ispod 30 posto. Jako smo daleko u odnosu na razvijene europske zemlje - rekla je.

Dobrović smatra da je razlog što se u Dalmaciji najmanje odvaja otpad to što se ne čini dovoljno.

- Mislim da je 50 do 100 puta veća stopa recikliranja u Međimurju i Osijeku u odnosu na neke gradove na jugu. To je posljedica činjenja i nečinjenja. Ako sjedite kao čelnik lokalne samouprave, kao i vaš komunalac koji ne čini ništa nego odlaže smeće na jednu hrpu kao što se to činilo prije 30 godina, od te tranzicije nema ništa jer ju on mora provesti - kazao je.

- Doista mislim da građani nisu slaba karika. Puno je veća educiranost i informiranost, kao i svjesnost da je potrebno to činiti. Šizofrena situacija je u Hrvatskoj da se uspostavlja sustav odlaganja otpada bez odgovarajuće infrastrukture. Gradovi još nemaju kompostišta i sortirnice - naglasio je.

Holy smatra da je najveći nedostatak što kod nas ne funkcionira sustav.  

- Ljudi kod nas često kažu: "to nije naš mentalitet" - istaknula je.