SJEDNICA VLADE 50 od 66 novopreminulih nije bilo cijepljeno, cijepljeno 58,67 posto odraslog stanovništva Foto: screenshot HRT

SJEDNICA VLADE 50 od 66 novopreminulih nije bilo cijepljeno, cijepljeno 58,67 posto odraslog stanovništva

Varaždinske vijesti/HRT | 11.11.2021. u 12:35h | Objavljeno u Aktualno

U tijeku je sjednica Vlade. Uz informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus te potres, na dnevnom redu sjednice je i izmjena Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata kojom će Vlada za još 30 dana produžiti ograničenje prodajne cijene naftnih derivata, prenosi portal HRT-a.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice rekao je kako i danas imamo vrlo visok broj zaraženih koronavirusom, a i 66 preminulih.

 - To govori koliko je intenzivan ovaj četvrti val epidemije koronavirusa, rekao je Plenković, dodavši da od 66 preminulih njih 50 nije bilo cijepljeno niti jednom dozom, dvoje je bilo cijepljeno samo s jednom, a 14 s obje doze.

 - Ovi koji su bili cijepljeni, a nažalost su preminuli, su bili stariji ludi s komorbiditetima, kao što je kontinuirano slučaj, rekao je.

 Plenković je rekao da je posebno alarmantan podatak da nitko od osam najmlađih od 66 preminulih, u dobi od 48 do 59 godina, nije bio cijepljen.

Podsjetio je da se od ponedjeljka uvode COVID-potvrde za ulaz u javne ustanove i državne institucije. Poručio je da su cijepljenje, test i COVID-potvrda besplatni te da bi prilagodba na te potvrde, koje su već uvedene u sustav zdravstva i socijale, trebala biti rutina. Istaknuo je da je više od 2 milijuna građana do sada izvadilo COVID-potvrde (ministar zdravstva Vili Beroš poslije je precizirao da ih je izdano 2.635.968 od 1. lipnja do 4. studenog) te da smo nadomak 2 milijuna cijepljenih - to će se dogoditi sutra ili najkasnije preksutra, dodao je premijer.

 - U ovom valu vidimo jednu nuspojavu koja je pozitivna, a to je da je veći broj ljudi koji se cijepe, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na sjednice Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost, održane za vrijeme sukoba na liniji MORH - Pantovčak.

 Istaknuo je ulaganja u vojsku i privrženost Vlade jačanju HV-a i naših obrambenih sposobnosti.

 - Ponosni smo na ono što smo napravili, ulagat ćemo još, ali za razliku od drugih, konkretno mislim na predsjednika Republike, mi vodimo računa o svim resorima i svim segmentima funkcioniranja države, rekao je Plenković.

"Zahvaljući mjerama očuvano 700.000 radnih mjesta"

Plenković je također rekao da je 700.000 radnih mjesta očuvano u Hrvatskoj zahvaljujući mjerama koje su pravodobno poduzeli i osigurali da 120.000 poslodavaca i dalje radi i premosti COVID-krizu.

 - 12,5 milijardi otišlo je direktno za plaće, a kad se uzme sve ono što je otpušteno, ukupno je taj iznos oko 17 milijardi kuna, rekao je.

Vezano za situaciju s koronavirusom, ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da proteklih dana bilježimo zabrinjavajuće brojeve - jučer je zabilježeno čak 7315 novih slučajeva zaraze, što je najviše od početka epidemije.

 - U utorak smo imali najveći broj hospitalizacija i, nažalost, do danas najveći broj preminulih u jednom danu u četvrtom valu, rekao je Beroš.

 Naveo je kako je u posljednja 24 sata u bolnice zaprimljeno 260 pacijenata, te da od ukupnog broja hospitaliziranih u navedenom razdoblju gotovo 70 posto nije cijepljeno niti jednom dozom.

 - 70,8 posto osoba stavljenih na respirator nije bilo cijepljeno, rekao je Beroš.

Također je rekao kako se uslijed preusmjeravanja zdravstvenih radnika i kapaciteta prema COVID-19-pacijentima u bolnicama dodatno smanjuju hladni pogon i elektivni zahvati.

Beroš je rekao da je Ministarstvo zdravstva zatražilo HZJZ analizu kapaciteta i potreba za dijagnostičkim pregledima i zahvatima onkoloških bolesnika te mogućnosti i potrebe dodatnih ugovaranja postupaka s ostalim pružateljima zdravstvenih usluga.

- Ovo je mjera predostrožnosti kojom u kontekstu nepredvidljivog daljnjeg razvoja epidemije želimo osigurati maksimalnu moguću dostupnost zdravstvene skrbi svim teško oboljelim ne-COVID-bolesnicima, rekao je ministar.

Beroš je rekao da se proces cijepljenja i dalje osjetno ubrzava.

 - Cijepljeno je 58,67 posto odraslog stanovništva. S dodatnom dozom cijepljena je 61.356 osoba, rekao je.

 - U Hrvatskoj i dalje bilježimo nepotrebno visoke brojeve novozaraženih, hospitaliziranih i umrlih, ali isto tako i rekorde u cijepljenju, poručio je Beroš, izrazivši uvjerenje da skok u cijepljenju pokazuje sve veću svjesnost građana o ozbiljnosti COVID-a i ključnu ulogu cjepiva u očuvanju zdravlja, funkcionalnosti zdravstvenog sustava i društva u cjelini.

- COVID-potvrde, testiranje, pridržavanje epidemioloških mjera i, u konačnici, cijepljenje nije priča o pojedinačnim pravima i slobodama, već zajednički odgovor kako očuvati zdravlje i živote naših građana u novim okolnostima. Zahvaljujem svima koji odgovorno i predano streme tom cilju, a ostale koji još imaju dvojbu pozivam da se odgovornim ponašanjem i cijepljenjem pridruže našem zajedničkom doprinosu izlaska iz ove epidemije, rekao je Beroš, a prenosi portal HRT-a.