U Varaždinskoj županiji rođeno samo 1462 djece Foto: Varaždinska županija

U Varaždinskoj županiji rođeno samo 1462 djece

I.D./Varaždinske vijesti | 19.11.2015. u 20:43h | Objavljeno u Aktualno

U povodu obilježavanja Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece 19. studenog, Međunarodnog dana djeteta 20. studenog te Svjetskog dana prijevremeno rođene djece – palčića, koji se obilježava 17. studenog, u Županijskoj palači u Varaždinu održana je jedanaesta sjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije.

Tom je prilikom zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić istaknuo kako je Varaždinska županija nažalost na samom dnu prema vitalnom indeksu, tj. omjeru broja novorođenih i umrlih osoba, te je tako prošle godine rođeno samo 1462 djece, dok je istovremeno umrlo 2094 osoba.

Napravili smo čitav niz aktivnosti kojima bismo mi kao Županija, nažalost ograničenim sredstvima, pomogli poboljšanju nataliteta, prvenstveno kroz pomoć rodiljama. Konkretnije sljedeće godine po prvi puta izdvajamo oko 300.000 kuna koji ćemo namijeniti u projekte promicanja roditeljstva i edukaciju roditelja kako bismo utjecali na povećanje nataliteta - istaknuo je Kišić.

Kako je istaknuto na sjednici, važno je educirati javnost, a prvenstveno buduće i sadašnje roditelje da su djeca najveće bogatstvo i trajna vrijednost. Povodom Svjetskog dana djece naglašeno je kako su upravo djeca budućnost čitave zajednice.

- Također, sve ono što se uloži u njih u djetinjstvu kroz ljubav, pažnju i dobar odgoj bit će u budućnosti višestruko vraćeno cjelokupnom društvu u cjelini. Djecu moramo učiti toleranciji i ljubavi, te životu bez predrasuda. Također, dječja prava su temeljna ljudska prava, koja oni trebaju ostvarivati uvijek i svugdje - istaknuto je na sjednici.

Što se tiče prevencije zlostavljanja djece, na sjednici je istaknuto kako Županija u tom segmentu ima odličnu suradnju s Policijskom upravom varaždinskom koja obilazi škole, te direktno razgovara s djecom o nasilju. Također, u tijeku je natječaj Zaklade Sveti Mihael koja je upravo fokusirana na elemente prevencije kriminaliteta i nasilja među djecom. Tom su prilikom pozvane sve škole da prijave svoje projekte u borbi protiv nasilja kako bi se vidjele sve mogućnosti financiranja projekata.

Također, istaknuto je da prevencija nasilja najprije kreće iz obitelji. Važno je djecu educirati, i prije svega, naglašeno je, pružati im ljubav i dobar odgoj, jer upravo zlostavljanje najčešće čini i zlostavljača.

- Važno je također shvatiti da nasilje postoji i da ga treba prevenirati, a prije svega je važno svako nasilje prijaviti, a nikako sakrivati - poruka je koja se čula na sjednici.

Što se tiče Svjetskog dana prijevremeno rođene djece, istaknuto je da je važno postići svjesnost javnosti o ovoj problematici, budući da je prijevremeni porod jedan od vodećih uzroka smrtnosti novorođenčadi. Stoga je važno da buduće majke paze na svoje zdravlje u trudnoći, redovito odlaze kod doktora na preglede, izbjegavaju rizične faktore kao što su pušenje i alkohol, te da se sama trudnoća u konačnici uredno vodi kako ne bi došlo do spomenutih problema.

Predsjednica Savjeta za zdravlje Mirjana Kolarek Karakaš, dr.med., naglasila je kako su teme ove sjednice jednim dijelom potaknute i smanjenim natalitetom.

Mladi se sve slabije odlučuju na veći broj djece i na djecu uopće zbog cjelokupnog stanja u društvu. Mi moramo poduzeti određene korake kako bismo olakšali roditeljima i omogućili im pomoć oko posla i brige oko djece, jer dijete je član cjelokupne zajednice i društva, a ne samo određene obitelji - naglasila je Kolarek Karakaš.

Osim spomenutog, Mirjana Kolarek Karakaš uručila je zahvalu zamjeniku župana Alenu Kišiću i Varaždinskoj županiji na pomoći oko organizacije i podrške 37. Međunarodnog simpozija preventivne i socijalne pedijatrije koji je u listopadu održan u Varaždinu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci