Sjednica Povjerenstva za pitanja Roma: Problemi su višeslojni, ali pomaci se vide

J.Š./Varaždinske vijesti | 29.6.2018. u 19:07h | Objavljeno u Aktualno

Prva sjednica Povjerenstva za pitanja Roma u Varaždinskoj županiji u novom sastavu održana je u četvrtak, 28. lipnja, u Županijskoj palači u Varaždinu. Predsjednik Povjerenstva je zamjenik župana Tomislav Paljak, a članovi su predstavnici jedinica lokalne samouprave u kojima žive Romi, škola koje u najvećem broju pohađaju djeca Roma te predstavnici institucija koja se bave pitanjima Roma, kao što su Centar za socijalnu skrb, Crveni križ, PU varaždinska i Udruga Roma Varaždinske županije.

Na sjednici su članovi Povjerenstva prihvatili Izvješće o provođenju mjera i aktivnosti Akcijskog plana Varaždinske županije za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma u 2017. godini.

Predsjednik Povjerenstva Paljak je istaknuo da su unatoč mnogim teškoćama i ograničenjima u pristupu rješavanju problematike Roma na području Varaždinske županije vidljivi pozitivni pomaci u pojedinim aspektima.

- Varaždinska županija se dosta angažirala i izdvojila značajna sredstva, no problemi su višeslojni. Pomaci se vide u sve aktivnijem uključivanju općina i gradova na čijem području živi romska populacija, kao i sustavnijem pristupu ustanova, institucija i drugih pravnih osoba, u rješavanju pojedinih pitanja romske problematike. Pri tome treba posebno naglasiti i pokazanu spremnost romske populacije da se sama kroz svoje udruge, Vijeće nacionalne manjine, ali i na individualnoj razini, aktivno uključi i snosi teret mjera i aktivnosti na poboljšanju svog ukupnog položaja - naveo je Paljak i dodao da se uskoro očekuje donošenje novog Akcijskog plana na nivou Vlade RH.

Inače, zadaće Povjerenstva za pitanja Roma u Varaždinskoj županiji su praćenje i unaprjeđenje ostvarivanja manjinskih prava Roma, podupiranje društvene integracije i socijalnog statusa Roma posebno u području: zdravstva, socijalne skrbi, obrazovanja, stanovanja te zapošljavanja, poticanje ostvarivanja građanskog statusa Roma, njihove političke reprezentacije i zastupljenosti u predstavničkim i drugim tijelima lokalne samouprave, sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina te druge aktivnosti na koje obvezuju ili upućuju nacionalni dokumenti sustavnog, odnosno programskog karaktera, ili su one rezultat programske aktivnosti Županije u rješavanju pitanja Roma.