Sjednica Povjerenstva za pitanja Roma: Problemi su višeslojni, ali pomaci se vide

J.Š./Varaždinske vijesti | 29.6.2018. u 19:07h | Objavljeno u Aktualno

Prva sjednica Povjerenstva za pitanja Roma u Varaždinskoj županiji u novom sastavu održana je u četvrtak, 28. lipnja, u Županijskoj palači u Varaždinu. Predsjednik Povjerenstva je zamjenik župana Tomislav Paljak, a članovi su predstavnici jedinica lokalne samouprave u kojima žive Romi, škola koje u najvećem broju pohađaju djeca Roma te predstavnici institucija koja se bave pitanjima Roma, kao što su Centar za socijalnu skrb, Crveni križ, PU varaždinska i Udruga Roma Varaždinske županije.

Na sjednici su članovi Povjerenstva prihvatili Izvješće o provođenju mjera i aktivnosti Akcijskog plana Varaždinske županije za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma u 2017. godini.

Predsjednik Povjerenstva Paljak je istaknuo da su unatoč mnogim teškoćama i ograničenjima u pristupu rješavanju problematike Roma na području Varaždinske županije vidljivi pozitivni pomaci u pojedinim aspektima.

- Varaždinska županija se dosta angažirala i izdvojila značajna sredstva, no problemi su višeslojni. Pomaci se vide u sve aktivnijem uključivanju općina i gradova na čijem području živi romska populacija, kao i sustavnijem pristupu ustanova, institucija i drugih pravnih osoba, u rješavanju pojedinih pitanja romske problematike. Pri tome treba posebno naglasiti i pokazanu spremnost romske populacije da se sama kroz svoje udruge, Vijeće nacionalne manjine, ali i na individualnoj razini, aktivno uključi i snosi teret mjera i aktivnosti na poboljšanju svog ukupnog položaja - naveo je Paljak i dodao da se uskoro očekuje donošenje novog Akcijskog plana na nivou Vlade RH.

Inače, zadaće Povjerenstva za pitanja Roma u Varaždinskoj županiji su praćenje i unaprjeđenje ostvarivanja manjinskih prava Roma, podupiranje društvene integracije i socijalnog statusa Roma posebno u području: zdravstva, socijalne skrbi, obrazovanja, stanovanja te zapošljavanja, poticanje ostvarivanja građanskog statusa Roma, njihove političke reprezentacije i zastupljenosti u predstavničkim i drugim tijelima lokalne samouprave, sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina te druge aktivnosti na koje obvezuju ili upućuju nacionalni dokumenti sustavnog, odnosno programskog karaktera, ili su one rezultat programske aktivnosti Županije u rješavanju pitanja Roma.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci