SJEDNICA HRVATSKE VLADE Osjetan rast novozaraženih, 179 novih slučaja, nove mjere za Jadran Foto: Screenshot HRT

SJEDNICA HRVATSKE VLADE Osjetan rast novozaraženih, 179 novih slučaja, nove mjere za Jadran

Varaždinske vijesti/HRT | 22.7.2021. u 11:07h | Objavljeno u Aktualno

Nakon jako dobrih devet tjedna u posljednja tri tjedna imali smo stagnaciju, a sada imamo porast. Trebamo biti oprezni s obzirom na turističku sezonu. Uočljivo je i da najveći brojeve dolaze iz četiri Dalmatinske županije koje su turističke destinacije i zbog toga će Stožer u tom dijelu Hrvatske uvesti dodatne mjere kako bi se limitiralo širenje epidemije, kako bi izbjegli rizike, smanjili dinamiku zaraze i omogućili održavanje turističke sezone, rekao je uvodno premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade, a prenosi portal HRT-a.

Dodao je kako Vlada vodi računa i o zdravstvenom aspektu, ali i turističkom, ekonomskom, financijskom, društvenom jer mora gledati cjelinu odgovornosti.

Istaknuo je da smo s jučerašnjim danom prešli milijun i 600 tisuća cijepljenih prvom dozom.

- To je jako dobro. Bližimo se ukupnom broju od 48 posto cijepljenih odraslih osoba. I dalje pozivam sve, posebno one koji dvoje ili imaju neke strahove, da se informiraju i da poklone povjerenje struci i da donesu odluku da se cijepe. Cjepiva ima u izobilju, rekao je premijer.

- Važno je reći da od ljudi koji se u zadnje vrijeme zarazili i koji su hospitalizirani, od njih 100 posto 94 posto nije bilo cijepljeno. Taj podatak je izrazito važan. Danas svatko tko odabere da se ne cijepi sebe stavlja u rizik koji može završiti fatalno. Svi smo već umorni od mjera, virusa, pandemije..., ali bitno je da jednom dozom samodiscipline i paženja i uvažavanja glavnog mjerila - fizičke distance, prođemo kroz ljeto sa što većim brojem turista i što manje zaraze, naglasio je Plenković.

Dodao je da to očekuje cijeli turističko-ugostiteljski sektor kako ne bi bilo skraćivanja sezone te još jednom apelirao na građane da se cijepe sad i da ne čekaju jesen.

Komentirao je i jučerašnju sjednicu GSV-a. Rekao je da su imali vrlo kvalitetnu raspravu sa socijalnim partnerima i da su se dotaknuli svih tema i njihovu ulogu u suzbijanju Covida-19. Podsjetio je da su u ovoj krizi osigurali plaće za 700.000 zaposlenika, pomogli 120.000 poslodavaca da premoste krizu, te izdvojili 12 milijardi kuna za plaće.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je u svijetu zaraženo gotovo 193 milijuna ljudi, a da je broj preminulih 4 milijuna 142 tisuće. U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata evidentirano 179 novih slučaja zaraze.

- U dvotjednom razdoblju, od 5. do 18. srpnja, najviše novooboljenih zabilježile su Zadarska, Splitsko-dalmatinska županija, grad Zagreb i Primorsko-goranska županija. Pomno pratimo razvoj situacije u svijetu i EU-u te shodno tome prilagođavamo epidemiološke mjere koje se odnose na ulaz putnika u zemlju, kao i funkcioniranje društvenih aktivnosti, rekao je ministar Beroš.

Dodao je i da je situacija u bolnicama povoljna sa izuzetkom pojedinih bolnica u Dalmaciji. Za cijepljenje utrošeno je 2,9 milijuna doza, a radi povećanja dostupnosti ministar najavljuje uključivanje ljekarni u proces cijepljenja koje će također izdavati i covid potvrde.

- Na bolničkom liječenju nalazi se 122 osobe od kojih je 13 na respiratoru, istaknuo je.

- Više malih žarišta vrlo brzo mijenjaju sliku čitavih županija. Zaključak je vrlo jasan, stabilnost stoji na četiri stupa obrane - cijepljenju, epidemiološkim mjerama, edukaciji i osobnoj odgovornosti, istaknuo je.

Istaknuo je da je u skupini starijih od 80 godina 45 posto necijepljenih, te ih pozvao da se cijepe.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da ne bi smjeli podcjenjivati trendove rasta broja novozaraženih posljednjih dana, posebno zbog činjenice da se zaraza delta sojem širi cijelom Europom.

- Kako bi očuvali status sigurne destinacije dodatno smo postrožili ulazak u zemlju iz trećih zemalja, a priprema se i novi set nužnih epidemioloških mjera, koje će na snagu stupiti u ponedjeljak 26. srpnja. Nova odluka, koja će biti objavljena sutra, naglasak stavlja na kontrolu provedbe protuepidemioloških mjera. Njihov nadzor je mogući jedino potpunim angažmanom stožera i ostalih službi na razini općina, gradova i županija, te ako procjene da su događanja epidemiološki teško kontrolabilna mogu ne izdati suglasnost za njihovo održavanje, rekao je Božinović, a prenosi portal HRT-a.