Sjećanje na stradale u Vukovaru i Škabrnji: što se događalo na današnji dan Foto: Ilustracija

Sjećanje na stradale u Vukovaru i Škabrnji: što se događalo na današnji dan

Varaždinske vijesti | 18.11.2020. u 08:02h | Objavljeno u Aktualno

Danas se prisjećamo grada heroja i obilježavamo Dan sjećanja na Vukovar. 29. je to obljetnica pada Vukovara koji je simbol hrvatske patnje i muke tijekom Domovinskog rata.

Naime, dana 18. studenog 1991. godine, nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada, prestao je otpor hrvatskih branitelja Vukovara. Prema statistici u gradu je poginulo oko 550 branitelja i 1700 civila, a oko 8000 Vukovaraca bilo je odvedeno u srbijanske logore, dok ih se još uvijek oko 800 vodi na popisu nestalih.

Bitka za Vukovar počela je 24. kolovoza kada je bivša JNA zajedno s paravojnim srpskim snagama stvarala obruč oko grada. Cilj im je bio zauzeti Vukovar u nekoliko dana, no kako im to nije uspjelo, vrh JNA iz Beograda odlučio je formirati posebnu operativnu grupu te krenuti sa strahovitim granatiranjem grada i topničkim napadima. Grad bombardiraju zrakoplovi i stotinjak tenkova.

Dva dana kasnije, kada je zabilježeno 26 zračnih napada, branitelji zaustavljaju tu ofenzivu uništavajući 34 tenka. U listopadu bivša JNA kreće s novim snagama, odnosno s oko 45 000 vojnika te počinje grad zasipati s više od 7000 granata dnevno. No, ni ta akcija nije dala nikakav rezultat zahvaljujući braniteljima Vukovara, koji su i dalje čvrsto držali svoje položaje.

Na početku studenog srpske su postrojbe započele napade svim raspoloživim sredstvima: grad zasipaju tisućama granata te ga svakodnevno napadaju iz zraka ili s Dunava. JNA 14. studenog uspijeva razdvojiti hrvatske snage u Vukovaru od ovih iz Borova Naselja. Stoga su u Beogradu nakon okupacije grada upriličili primanje i proslavili oslobođenje Vukovara, no bila je to Pirova pobjeda.

Potkraj 1991. godine hrvatska vojska brojila je oko 200 000 ljudi i bila je sposobna za ofenzivne operacije, što je i učinila oslobađanjem znatnih dijelova zapadne Slavonije. Herojstvo Vukovara postalo je temelj za kasnije vojne pobjede hrvatskih snaga koje su dovele do potpunog oslobođenja zemlje te zbog svega toga grad heroj postao je simbolom oko kojeg se okuplja cijela nacija. Odluku o proglašenju Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991. godine Hrvatski sabor donio je 29. listopada 1999. godine.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci