Sindikat upozorava da su, unatoč potporama, u AP-u Varaždin isplatili plaće manje od minimalca

MGA/VV | 30.4.2020. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno

Na internetskim stranicama Regionalnog industrijskog sindikata (RIS) objavljen je tekst kojim se upozorava da su u tvrtci AP Varaždin radnici za ožujak dobili plaće manje od minimalca. Pritom u sindikatu tvrde da je poslodavac dobio potporu za očuvanje radnih mjesta.

Na ove navode tražili smo i očitovanje Uprave AP Varaždin, a tekst sindikata prenosimo u cijelosti:

- Dok krizna situacija s korona-virusom i dalje traje, neki poslodavci nažalost nenamijenski koriste javna sredstva za isplatu plaća radnicima koja su primili od države kao dio financijskih mjera koje je poduzela Vlada RH u sklopu kriznog paketa pomoći gospodarstvu. Takvu situaciju imamo u poduzeću Autobusni prijevoz d.o.o. Varaždin, dijelu Presečki grupe, a u kojem djeluje podružnica Regionalnog industrijskog sindikata. Način na koji su radnicima AP-a obračunate plaće za ožujak 2020. nije korektan prema radnicima i nije u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o minimalnoj plaći. 

Poduzeće Autobusni prijevoz d.o.o. redovno je poslovalo do 21. ožujka, kada se donose mjere o obustavi autobusnog prijevoza, odlukom Stožera civilne zaštite o privremenoj obustavi javnog prijevoza. Dakle, radnici su do 21. ožujka obavljali sve radne obaveze kod poslodavca, a poduzeće ostvarivalo prihode na temelju njihovog rada. Međutim, za ožujak im je isplaćena plaća manja od propisane minimalne plaće. Poslodavac je radnicima na obračunskoj listi prikazao naknadu za korištenje godišnjeg odmora u trajanju od 40 sati, a koja je ispravno obračunata sukladno prosječnoj plaći radnika u prethodna tri mjeseca. Međutim, sati redovnog rada i sati zastoja rada zbog korona-virusa obračunati su im u iznosu od 16 kuna bruto, što je daleko manje od satnice za minimalnu plaću. Uredbom Vlade RH minimalna plaća u 2020. određena je u bruto iznosu od 4062,51 kuna. Za mjesec ožujak, u kojem je 176 radnih sati, cijena sata rada iznosi 23 kune bruto.

Nadalje, način na koji je radnicima Autobusnog prijevoza d.o.o. umanjena plaća za ožujak 2020. predstavlja i kršenje Zakona o radu. Naime, ovakav obračun plaća temelji se na odluci o isplati umanjenih plaća u poduzeću Autobusni prijevoz d.o.o. koju je poslodavac jednostrano donio 14. travnja 2020. U njoj stoji da će se plaće radnicima za vrijeme trajanja izvanrednih mjera zbog korona-virusa, a počevši od ožujka 2020., isplaćivati u visini iznosa državnih potpora za očuvanje radnih mjesta. Poslodavac tvrdi da je njegova odluka apsolutno prihvatljiva i u duhu Zakona. Međutim, pravni stručnjaci su gotovo jednoglasni u stavu da je odluka poslodavaca nezakonita. To je i stajalište sudske prakse koja govori da je ostvarivanje planiranog prometa i prihoda društva poslovni rizik poslodavca koji se ne može prebaciti na teret radnika umanjujući njegovu plaću. Naime, radnik za svoj rad ima pravo na ugovorenu plaću, on ne sudjeluje u dobiti, pa nije dužan sudjelovati ni u poslovnom gubitku poslodavca. Smanjenje ugovorene plaće moguće je jedino uz pristanak radnika, kojemu je poslodavac dužan ponuditi novi ili izmijenjeni ugovor o radu kojim se ugovara smanjenje plaće.

Sindikalni povjerenici u Autobusnom prijevozu d.o.o. protivili su se namjeri poslodavca da donese odluku o isplati umanjene plaće ali poslodavac to nije uvažio. Štoviše, direktor Ivica Presečki uputio je sindikalnim povjerenicima vrlo grub i neprimjeren dopis kao reakciju na njihovo negativno očitovanje o namjeri smanjivanja plaća, pun uvreda i neistina, a koji smatramo pritiskom na slobodu sindikalnog rada i organiziranja, zajamčenog Zakonom o radu ali i Ustavom RH i međunarodnim konvencijama - stoji u tekstu koji potpisuje predsjednik sindikata Siniša Miličić.