Sindikat umirovljenika Hrvatske od Vlade traži produljenje obustave ovrha Foto: ilustracija

Sindikat umirovljenika Hrvatske od Vlade traži produljenje obustave ovrha

Varaždinske vijesti | 16.5.2020. u 17:32h | Objavljeno u Aktualno

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) uputio je apel Vladi RH i premijeru Andreju Plenkoviću za produljenjem trajanja mjera obustave ovrha za umirovljenike.

- Izražavamo zadovoljstvo uvažavanjem naše inicijative i donošenjem Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti, kojim je propisano da se za vrijeme trajanja posebnih okolnosti u smislu navedenog Zakona zastaje s postupanjem u svim ovršnim postupcima. Propisano da se trajanje posebnih okolnosti u smislu ovoga Zakona utvrđuje od dana stupanja na snagu ovoga Zakona (1. svibnja 2020.) do isteka roka od tri mjeseca nakon njegova stupanja na snagu, uz predviđenu mogućnost u stavku 2. članka 8. da se mjera može odlukom Vlade Republike Hrvatske produžiti za tri mjeseca - podsjetili su iz SUH-a i apelirali da primjena zakona svakako produži za tri dodatna mjeseca.

- U Republici Hrvatskoj imamo oko 22.000 osoba čije su mirovine opterećene ovrhama. U dobnoj skupini 65+ visoka je i stopa rizika od siromaštva od 28,1 posto, a prosječan udjel neto mirovine u prosječnoj neto plaći iznosi samo 38 posto. Ovršeni umirovljenici su u velikom dijelu po prvi put u zadnjih desetak godina dobili pune mirovine, osim ako im nisu zelenaškim kreditima ustegnuti neovršeni dijelovi mirovine, a što je čest slučaj. Mnogi su si prvi put priuštili normalan obrok u vlastitom domu ili ponovno uključili struju - napomenula je predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović.

- Apeliramo na vas da svakako produžite primjenu zakona na još tri dodatna mjeseca svojom odlukom, odnosno do kraja trajanja posebnih okolnosti, kako bi se na taj način bar donekle olakšao položaj brojnih umirovljenika i starijih osoba u ovim uvjetima svjetske pandemije koronavirusa - stoji u pismu upućenom Vladi i premijeru.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci