Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo upozorili na pritisak medija u Varaždinu Foto: Martin Novosel

Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo upozorili na pritisak medija u Varaždinu

HND | 9.2.2020. u 12:00h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske, Maja Sever i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko razgovarali su s kolegama u redakciji Varaždinskih vijesti o problemima i pritiscima koje doživljavaju novinari lokalnih medija, objavljeno je na stranicama HND-a.

Poziv na svjedočenje uredniku Varaždinskih vijesti Ivici Kruhobercu u srijedu je uručen tako da su policajci koji su pred kuću došli policijskim kombijem, kako se navodi u policijskom pozivu, ispitat će se zbog „osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo „Davanje lažnog iskaza" iz čl. 305. st. 1. KZ-a. Točnije, zbog objave izvještaja s press konferencije načelnika općine Sračinec Božidara Novoselca. Osim protiv Varaždinskih vijesti postupci se vode i protiv 7 Plus Regionalnog tjednika i portala eVaraždin.

Inače, varaždinski Općinski sud odbio je tužbeni zahtjev za naknadu štete bivše voditeljice financija u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Sračinec Renate Sabati, koja je od načelnika Božidara Novoselca tražila 73.000 kuna zbog izjava koje je dao novinarima 29. kolovoza 2018. godine u općinskim prostorijama. Ali postupci protiv novinara koji su objavili izjave načelinka Novoselca se nastavljaju.

Varaždinske vijesti su kolegama u HND-u i SNH-u ukazali na jedan u nizu pritisaka koje novinari u lokalnim medijima svakodnevno doživljavaju. Sindikat novinara i HND se obvezao da će pružit svaku pravnu i profesionalnu pomoć u ovom slučaju i dogovoren je nastavak suradnje kako bi se upozorilo širu javnost na probleme lokalnih medija koji će se pokušati riješiti zajedničkim snagama.