FOTO U sindikatima složni: štrajk učitelja u školama Varaždinske županije uspio je u potpunosti Foto: Krešimir Đurić

FOTO U sindikatima složni: štrajk učitelja u školama Varaždinske županije uspio je u potpunosti

IHR/Varaždinske vijesti | 10.10.2019. u 13:09h | Objavljeno u Aktualno

- Zadovoljan sam s odazivom na štrajk nastavnika u srednjim školama Varaždinske županije i mogu reći da je štrajk uspio u potpunosti. Prema informacijama koje imam od povjerenika, sve su škole u štrajku na način da uopće nije organizirana nastava tako da možemo zaključiti da su svi zaposlenici u srednjim školam u štrajku. Isti takav intenzitet očekujemo i sutra – najavio je Zvonimir Lončar, povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama za Varaždinsku županiju.

S odazivom na štrajk u osnovnim školama zadovoljna je i županijska povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja Julijana Petrina.

- Odaziv je prilično velik i u osnovnim školama Varaždinske županije 82 posto ljudi je u štrajku, većina članova, ali su nam se pridružili i članovi koji nisu ni u jednom sindikatu. Jedino nemam podatke za IV. OŠ Varaždin, gdje SHU nema svoju podružnicu, nego tamo djeluje sindikat Preporod - doznali smo od Petrine. 

_ESC9629.JPG

Julijana Petrina, povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja za Varaždinsku županiju

Štrajk je, ističu u sindikatima, kulminacija komunikacije između sindikata obrazovanja i Vlade RH i ima samo jedan cilj, a to je uspostava reda u sustavu koeficijenata javnih službi. Kažu da nema razloga da djelatnici u školama budu potplaćeni u odnosu na druge djelatnike u javnim službama.

- Napravljeni su izračuni kako bi se vidjela razlika u koeficijentima i došlo se do zaključka da bi nastavnik, odnosno profesor s VSS morao imati plaću koliko ima asistent na fakultetu. Mi ne smatramo da ostali imaju prevelike plaće, samo smatramo da mi imamo premale. Zato tražimo povećanje koeficijenata za 6,11 posto i to svim djelatnicima u školama. Obim posla je sve veći u školama i mislim da svi mi to zaslužujemo – poručila je Petrina.

Lončar ističe kako u zadnjih nekoliko godina, pa čak i od početka, kad su uvedeni koeficijenti kao način obračuna plaće, različite Vlade su svojim jednostranim i parcijalnim odlukama zapravo dovele radnike u obrazovanju u jedan nepovoljni položaj unutar sustava koeficijenata.

- S 9. rujnom krenula je i najveća reforma u Hrvatskoj i zato je sada bio trenutak kada smo morali kao sindikat reagirati na tu neujednačenost u sustavu koeficijenata, koja nas dovodi u poziciju da uvijek kad rastu plaće, na razini osnovice, zapravo nas ostavlja još dublje u ponoru u odnosu na druge zaposlenike. Nije intencija ni temeljni kolektivni ugovor, ni granski, nego smo isključivo fokusirani na koeficijente i uvođenje reda. Mi smo prema Vladi išli korektno i argumentirano – tvrdi Lončar.

_ESC9591.JPG

Zvonimir Lončar, povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama za Varaždinsku županiju

Sindikalisti poručuju da od svojih zahtjeva neće odustat i mole roditelja za podršku i razumijevanje.

- Hvala svim roditeljima jer time što danas nisu poslali djecu u školu dobili smo njihovu podršku. Oni razumiju da to nije zbog djece, nego zbog nas jer se želimo izboriti za svoje dobro. Meni puno puta roditelji znaju reći ako se vi nećete izboriti, kako ćemo mi ostali? Smatraju ako uspijemo mi učitelji, uspjet će i svi ostali  - rekla je Petrina.

Lončar poziva i dalje roditelje na razumijevanje, jer štrajk se od sutra nastavlja cirkularno, te će se održati u četiri županije, među kojima je i Varaždinska županija.

- Znam da nekim roditeljima, osobito u osnovnim školama, je sada teško, ali definitivno ovdje govorimo o kvaliteti obrazovanja. Svi mi koji radimo u tom sustavu moramo se osjećati zadovoljno na svojem poslu, jer onda to znači kvalitetnije obrazovanje za djecu – poručio je Lončar.

Galerija slika