Simpozij socijalnih radnika: "Nedostaje podrška djeci s poteškoćama u ponašanju"

VV | 31.5.2022. u 16:15h | Objavljeno u Aktualno

U organizaciji udruge socijalnih radnika Uz vas održan je simpozij "Usluge za zaštitu mentalnog zdravlja građana Varaždina – povezivanje, informiranje, zagovaranje“.

Cilj simpozija bio je okupljanje stručnjaka koji se bave zaštitom mentalnog zdravlja radi zajedničkog rada na projektu kojim bi ove usluge bile dostupnije građanima. Pod sintagmom "mentalno zdravlje” organizatori su se usmjerili na sve one psihosocijalne usluge koje su potrebne prije nego njihove životne poteškoće ozbiljno naruše psihičko i fizičko zdravlje, te kvalitetu života. Nakon pozdravnih riječi gradskog vijećnika Obadića i zamjenika varaždinskog gradonačelnika Miroslava Margovića, Nino Žganec sa Studijskog centra socijalnog rada održao je predavanje "Integracija socijalnih usluga – izazovi i modeli”. Dr. Irena Stipešević Rakamarić, specijalistica medicine javnog zdravstva županijjskog Zavoda za javno zdravstvo održala je izlaganje "17 godina zaštite mentalnog zdravlja na primarnoj razini u ZZJZ Varaždinske županije – lako dostupna interdisciplinarnost”. Njeno izlaganje dodatno je upotpunila doktorica Mateja Grizelj pod naslovom „"Sveobuhvatni izvanbolnički tretman bolesti ovisnosti i s njima povezanih zaraznih bolesti”.

Održane su i radionice na kojima su stručnjaci razgovarali o poteškoćama u radu te dali konkretne ideje za unapređenje suradnje i zajedničkih aktivnosti.

- Nužno je prije svega učiniti informacije o pružateljima usluga s područja mentalnog zdravlja što prije dostupnim, a nakon toga raditi na većoj dostupnosti i razvoju specifičnih usluga kojih nedostaje. Također, nedostaju specifične usluge savjetovanja i podrške za djecu s poteškoćama u ponašanju i za njihove obitelji, jer je zbog gašenja ustanove koja se bavila stručnim tretmanom djece s poteškoćama u ponašanju („disciplinski centar”) došlo do situacije da djeca i mladi ostaju bez nužne pomoći i tretmana - upozoreno je.