SDP Varaždinske županije: Županu je vrijeme da svoj rad uloži u razvoj Varaždinske županije

| 23.9.2022. u 13:20h | Objavljeno u Aktualno

- Unatoč lažnim prozivkama i ponovnim, blago rečeno, neugodnim istupima župana Stričaka, SDP je na sjednici Županijske skupštine ponovno dao do znanja da su im problemi građana ispred jeftinih politiziranja s županom i HDZ-om - stoji u priopćenju SDP-a Varaždinske županije koju prenosimo u cijelosti:

"SDP-OVE INICIJATIVE ŽUPANIJSKOJ VLASTI

Tako je na sjednici Županijske skupštine SDP predložio 3 inicijative.

Prvu inicijativu predložio je vijećnik Mario Klapša, a vezano uz nagrađivanje učitelja, čiji su učenici ostvarili izvrsne rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima. Iako ministaratvo obrazovanja godišnje nagrađuje najbolje učitelje iz cijele Hrvatske, mišljenje je SDP-a da bi dodatno nagrađivanje učitelja na razini županije podiglo standarde u obrazovanju i time bi učitelji i nastavnici dobili i dodatnu pohvalu za svoj rad, što itekako zaslužuju.

Drugu inicijativu predložio je vijećnik Nino Ivanuša, a odnosi se na decentralizaciju, odnosno prepuštanje gradovima na upravljanje Ureda za prostorno uređenje, a radi efikasnije raspodjele poslova Ureda.

Zadnja inicijativa predložena je od strane predsjednika Kluba vijećnika SDP-a Luke Zrinskog, koji je još jednom ponovio apel županijskoj vlasti da osigura sredstva za subvencioniranje privatnog smještaja studentima. "Rast cijene energenata, najma smještaja, ali i općenita inflacija u svim sferama života, dodatno otežavaju mladima odlazak na studij i financiranje života u drugom gradu i to je mjera koja bi pomogla mnogim obiteljima s prostora naše županije." - poručio je Zrinski.

DRUGA PITANJA ŽUPANU

Vijećnici SDP-a postavili su i druga pitanja županu, kao sto su sanacija nasipa na Varaždinskom jezeru od Varaždina do Šemovca, nadogradnja aktualnog sustava za zaštitu od tuče, razlozi odlaska pročelnika Huđeka u prijevremenu mirovinu te problem i kašnjenje na radovima uređenja Trakoščanskog jezera.

Vijećnik Nino Ivanuša je također, nastavno na prošlotjednu tešku nesreću u Ludbregu, postavio pitanje da li će županija tražiti i uključiti se zajedno s HŽ infrastrukturom u rješavanje pružnih prijelaza? "Da podsjetimo, za rješavanje tog problema HŽ je dobio novac od Europske unije u iznosu od 167 milijuna EUR, kako bi se osigurao nadstandard u sigurnosti građana, dok danas, nažalost, HŽ svojim (ne)radom radi samo samo na zadovoljavanju minimalnih zakonskih direktiva." - poručio je tom prilikom Ivanuša.

PROTIV IZVJEŠTAJA O RADU ŽUPANA

Jedna od rijetkih točaka dnevnoga reda na kojima se povela rasprava, bio je izvještaj o radu župana.  SDP nije glasao za županov izvještaj o radu, zbog evidentnog pomanjkanja vlastitih inicijativa i projekata u županiji. U ime kluba vijećnika SDP-a, vijećnik Zrinski dao je i primjer uređenja Osnovne škole Ludbreg, gdje dovršetak radova kasni u odnosu na planirano i ono što je napisano u samom izvještaju.

Ovim putem još jednom pozivamo župana, da umjesto trošenja županijskih sredstava na koje kakva putovanja i čašćenja stranačke svite te slušanja razno-raznih tračeva, svoje vrijeme napokon uloži u razvoj Varaždinske županije te pripremu novih projekata za boljitak svim njenih građana.

Klub vijećnika SDP-a i u daljnjem će se radu fokusirati na važne probleme s kojima se naši građani suočavaju, predlagati nove inicijative te upozoravati na nelogičnosti u radu aktualne koalicijske županijske vlasti HDZ-a i Ivana Čehoka."