SDP Varaždin zahvalio zamjeniku gradonačelnika Avaru na objavi poslovne tajne Foto: Arhiva Varaždinske vijesti

SDP Varaždin zahvalio zamjeniku gradonačelnika Avaru na objavi poslovne tajne

Varaždinske vijesti | 11.8.2018. u 09:07h | Objavljeno u Aktualno

Na jučerašnji odgovor varaždinskog zamjenika gradonačelnika Zlatana Avara, priopćenjem je reagirala Gradska organizacija SDP-a Grada Varaždina. 

Kako su naveli, žele zahvaliti Avaru jer je javnosti dao na uvid poslovne tajne trgovačkog društva Varkom. 

Prenosimo njihovo priopćenje:

Ovim putem se želimo zahvaliti zamjeniku gradonačelnika Zlatanu Avaru jer je svojim priopćenjem javnosti dao na uvid poslovne tajne trgovačkog društva Varkom tj. neobvezujuću ponudu AVENUE grupe i zapisnik sjednice NO Varkoma od 23.03.2017. iz kojih je jasno vidljivo:
1) osnovni razlog i važnost da se Aquatehnika što prije proda, te mogućnost da bi se Varkomu mogla dogoditi penalizacija od strane Europske komisije u projektu Aglomeracije ukoliko se tvrtka ne proda (Zapisnik, str. 2)
2) činjenicu da je postojao ozbiljan kupac koji je predao ponudu za kupnju tvrtke u iznosu od 15 milijuna kuna i koji je bio otvoren za daljnje pregovore oko uvjeta za preuzimanje tvrtke (Zapisnik, izlaganje financijskog direktora Špirelje, str. 3).
3) namjeru Nadzornog odbora, uključujući i našeg člana, da postigne što višu cijenu za Aquatehniku raspisivanjem novog oglasa o prodaji tvrtke, a u slučaju ponuda koje bi bile ispod procijenjene vrijednosti da konačnu odluku o prodaji donese izvanredna Skupština Varkoma.
4) da zamjenik gradonačelnika iznosi neistine kako je SDP glasao protiv prodaje Aquatehnike AVENUE grupi, jer se na sjednici uopće nije glasalo o njihovoj ponudi!

Bili bi još sretniji da gospodin Avar grubo ne obmanjuje javnost kako je ponuda AVENUE grupe odbijena obzirom da je sigurno upoznat sa nizom aktivnosti koje je AVENUE grupa kao jedini zainteresirani i ozbiljan kupac poduzela poslije veljače 2017. kako bi prilagodili svoju ponudu (uostalom, zašto je onda prosvjedovao zajedno sa g. Čehokom i Bunićem u svibnju za odgodu prodaje ako nije bilo zainteresiranih kupaca). Nitko u SDP-u pri tom nije zagovarao unošenje bilo kakvih klauzuli kojima bi se narušila tržišna utakmica suprotna pravu EU, a da li bi po g. Avaru sporna klauzula bila sastavni dio ugovora ili ne, ovisilo bi o mišljenju pravnih stručnjaka koji pripremaju ovako složene ugovore, a ne o paušalnoj ocjeni g. Avara koji nije pravnik po struci i koji niti ne zna da ne smije objavljivati poslovne tajne trgovačkih društava, pa makar bio i zamjenik gradonačelnika. Nažalost, zahvaljujući spomenutoj ulozi g. Čehoka, Avara i Bunića ne možemo znati kako bi taj ugovor izgledao niti koliko bi točno novaca Varkom dobio za Aquatehniku, ali sigurno znamo da Varkom u tom slučaju ne bi morao platiti 11 milijuna kuna za predstečaj tvrtke, te da radnici Aquatehnike ne bi dobili otkaze.

Naši članovi u Nadzornom odboru su se upravo zalagali za to da zaštite radnike Aquatehnike i financijske interese Varkoma. Iako bi gospodin Avar zbog svoje funkcije ovo morao znati, uloga članova Nadzornog odbora nije da daju ostavke kada primijete da Uprava donosi štetne odluke ili radnje, nego upravo suprotno, njihova uloga je da poduzmu sve kako bi se spriječile štete koje prijete trgovačkom društvu zbog postupaka uprave. Članovi SDP-a su kao odgovorni članovi Nadzornog odbora, poduzimali sve moguće radnje kako bi spriječili nastanak bilo kakve štete Varkomu i kako bi osigurali stabilnost poslovanja i budućnost Aquatehnike, i zato su se posebno zalagali za što bržu prodaju tvrtke kako bi se izbjegao scenarij do kojega su nas Čehok, Avar i Bunić doveli.

Gospodine Avar, iz dokumenata koje ste tako lijepo, ali ujedno neodgovorno dali javnosti na uvid, očigledni su razlozi zašto se Aquatehnika prodavala i zašto se je trebala što hitnije prodati (i još važnije kako je postojao ozbiljan kupac). Jedino što niste objasnili u Vašem odgovoru jest zašto ste zajedno sa gospodinom Čehokom i Bunićem tražili odgodu prodaje Aquatehnike i zašto ste donijeli odluku da se tvrtka ne proda pošto ste očigledno bili svjesni da tvrtka ne može opstati ako ostane u poslovnom sustavu Varkoma.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci