SDP Varaždin: Samo odgoda plaćanja dospjelih obveza nije dovoljna

Napisao/la: V.V. -
SDP Varaždin: Samo odgoda plaćanja dospjelih obveza nije dovoljna Foto: Arhiva V.V.

Kako bi se posljedice ove krize počele svele na najmanju moguću mjeru, na sjednici Gradskog vijeća Varaždina koja se održala u ponedjeljak, SDP je podržao odluku gradske vlasti o odgodi potraživanja Grada od građana i pravnih osoba na rok od 3 mjeseca s mogućnošću produljenja na daljnjih 60 dana. Varaždinski SDP je naglasio da podržava svaku mjeru koja olakšava novonastalu situaciju, ali smatraju da samo ova mjera nije ni izbliza dovoljna te su u svom priopćenju predložili još neke mjere koje prenosimo u cijelosti iz njihovog priopćenja:

"Zato smo već na samoj sjednici Vijeća, znajući da će doći do daljnjeg pogoršanja krize, zatražili od gradske vlasti izradu hitnog akcijskog plana kojim bi gospodarsku recesiju uzrokovanu epidemijom koronavirusa dočekali što spremniji i prebrodili je uz što manje posljedica za gospodarstvo i građane koji žive i rade u našem gradu.

U međuvremenu je donesen set Vladinih mjera, ali i odluka nacionalnog Stožera civilne zaštite o obustavi rada kojom se bitno pojačavaju javno zdravstvene mjere sprječavanja širenja koronavirusa i kojima na barem 30 dana prestaju s radom neke uslužne djelatnosti.

Mi u varaždinskom SDP-u smatramo da gradska vlast mora ODMAH donijeti odlučne mjere u novonastaloj situaciji kako bi što prije krenuli u smanjivanje posljedica gospodarske recesije koja je već počela pogađati naše poduzetnike i građane.

Gradska vlast treba HITNO I ODLUČNO reagirati u ovoj kriznoj situaciji jer samo ODGODA plaćanja dospjelih obveza nije dovoljna.

SDP kao odgovorna oporba želi pomoći i predlaže set mjera kako bi našim poduzetnicima i građanima pomogli u ovoj nezabilježenoj zdravstveno-ekonomskoj krizi.

Zbog usporavanja i zaustavljanja gospodarskih aktivnosti jasno je da će realizacija prihoda Proračuna biti manja u odnosu na planirana sredstva, a s druge strane potrebno je pomoći onima kojima će ova kriza ugroziti poslovanje i egzistenciju.

Zato predlažemo da Grad bez odgode provede slijedeće mjere:

- provesti hitno smanjenje rashodovne strane gradskog proračuna i maksimalnu štednju svih proračunskih korisnika zbog stvaranja financijskih rezervi za pomoć gospodarskim subjektima i građanima koji su pogođeni obustavom rada i posljedicama recesije

Shodno tome potrebno je:

- obustaviti sve planirane rashode koji nisu nužni za redovito osnovno poslovanje

- obustaviti svako novo zaduživanje i preuzimanje obveza na teret Proračuna izuzev poslova koji su već u tijeku i za koje je preuzeta ugovorna obveza

- zabraniti svim proračunskim korisnicima Grada Varaždina, ustanovama i trgovačkim društvima u vlasništvu Grada nova zapošljavanja

- odgoditi postupke natječaja za financiranje programa, projekata i manifestacija od interesa za opće dobro na području Grada Varaždina za 2020. godinu koje provode Udruge uz iznimke kod Udruga za rad osoba s teškoćama u razvoju i sličnih

- prilikom obračuna boravka djeteta u vrtiću umanjiti iznos sukladno nedolasku djeteta u vrtić, odnosno za vrijeme koje vrtić nije radio

- povećati pravo i visinu Uskrsnice za umirovljenike – za one do 2.000 kn iznos podići na 200 kn, a onima koji imaju od 2.000 – 2.500 kn isplatiti 100 kn

- sve zakupce poslovnih prostora u vlasništvu grada u onim djelatnostima kojima je odlukom Nacionalnog stožera privremeno naložena obustava rada u cijelosti osloboditi plaćanja zakupa poslovnih prostora od dana stupanja na snagu odluke do dana opoziva.

- sve zakupce javnih površina za koje je Nacionalni stožer privremeno naložio obustavu rada u cijelosti osloboditi plaćanja zakupa tih javnih površina ako u tom razdoblju imaju ugovoren zakup.

- sve pravne i fizičke osobe (obrti, slobodna zanimanja) kojima je odlukom Nacionalnog stožera obustavljen rad u cijelosti osloboditi plaćanja ili refundirati davanja za:
- komunalnu naknadu,
- troškove režija koje naplaćuju gradska komunalna poduzeća (Čistoća, Varkom, Termoplin i dr.)
- ostale naknade koje spadaju u ingerenciju Grada

- isplatiti jednokratnu naknadu onima poduzetnicima kojima je obustavljen rad prema odluci Nacionalnog stožera (iskoristiti sredstva predviđena za Poduzetnički fond grada Varaždina uz dodatna sredstva iz proračuna koja će se definirati rebalansom)

- omogućiti davanje gotovinskih kredita onima kojima je obustavljen rad prema odluci Nacionalnog stožera u banci u kojoj Grad ima račun uz povoljnu kamatu i odgodu plaćanja na minimum od jedne godine, kako bi lakše prebrodili krizu (Grad daje jamstvo za te kredite uz određene uvjete koje će definirati s bankom)

- na simboličnoj razini, a u razumijevanju socijalne osjetljivosti dok traju nove privremene mjere u cijeloj državi, obustaviti isplatu cijele ili dijela naknade vijećnicima u Gradskom vijeću, članovima nadzornih odbora u trgovačkim društvima i upravnih vijeća u ustanovama i drugim javnopravnim osobama, a gradskim dužnosnicima smanjiti dio plaće (gradonačelnik i njegovi zamjenici)

- u izradu i uvođenje mjera hitno uključiti sve zainteresirane strane, od udruženja obrtnika, sektorskih udruženja, sindikata i svih ostalih koji svojim prijedlozima mogu pomoći da ove i druge mjere budu što učinkovitije i prema tome pripremiti rebalans Gradskog proračuna s prvenstvenim ciljem maksimalnog pomaganja gospodarstvu, ali i građanima pogođenih ovom krizom mjerama koje su u nadležnosti Grada."

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.