SDP Trnovec B.: Vladajući bivši Reformisti na čelu sa načelnicom Vitković i HDZ-om obmanjuju javnost

vv | 24.6.2024. u 10:29h | Objavljeno u Aktualno

Općinsko vijeće Trnovec Bartolovečki, sredinom lipnja je  napravilo jedan od završnih koraka kako bi se konačno moglo krenuti s izgradnjom novog objekta dječjeg vrtića, s ciljem da što veći broj mališana s područja općine može pohađati vrtić. Projekt je uspješno prošao procjenu kvalitete Ministarstva znanosti i obrazovanja za ukupna bespovratna sredstva od 1.146.726 eura, ukupna cijena ovog najvećeg kapitalnog projekta u općini je oko 4,5 milijuna eura.

Ipak, SDP Trnovec Bartolovečki nije zadovoljan projektom, što zbog cijene, a što zbog, kako tvrde, dodatnih troškova koji će natjerati Općinu na povećanje cijene vrtića za roditelje. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Naime, vrtiću u naselju Trnovec početna cijena je bila 3.5 mil.eura pa zatim 4.5 mil.eura da bi na kraju cijena narasla na vrtoglavih 5.6 mil. eura, plus korekcije. Navedena cijena je predviđena bez uređenja vanjskog okoliša vrtića (ograda, igrala, parka). Znači cijena vrtića bi bila cca 7 do 8 milijuna eura (57 mil. kuna). Općina je od države, tj. europskih fondova dobila1.1 mil. eura. Naplatom PDV-a država će si vratiti veći dio iznosa. Znači općina od države nije dobila ništa.

Najveći problem vrtića je uvjet da općina ima vlastitipogon (svoje zaposlenike). Na 200 djece općina mora zaposliti cca. 25 do 30 djelatnika odravnatelja ,psihologa, domara, liječničkog osoblja, spremačica, teta. Plaće će se morati isplaćivati prema koeficijentima zaposlenih, što će godišnje općinu koštati oko 600,000 eura. Tu su još troškovi režija, hrane i kredita. Sadašnjom ekonomskom cijenom vrtića to nije moguće pokriti, znači cijena se za roditelje po tome mora značajno povisiti.

Pitanje za vladajuće bivše Reformiste i HDZ-ovce je gdje će općina godišnje uzeti preko 1 mil. eura za pogon vrtića?

Umjesto da se realizirao projekt dogradnje postojećeg vrtića i sanacija   unutrašnjosti vrtića pošto je prije par godina energetski obnovljen vanjski dio istog, a ostali novci bi se mogli upotrijebiti u druge svrhe (dječja igrališta, obnova cesta, poduzetnička zona, javna rasvjeta itd.).

Moram spomenuti i to da se naši vladajući nisu uopće prijavili na natječaj Ministarstva demografije i useljeništva za projekte usmjerene uređenju i opremanju dječjih igrališta. Toliko o sposobnosti vladajućih u općini." stoji u priopćenju Marija Milaka, predsjednika Kluba vijećnika SDP-a i HSS-a.