SDP traži hitnu sjednicu Skupštine te rebalans i uštede u proračunu za pomoć gospodarstvu Foto: VV arhiva / ilustracija

SDP traži hitnu sjednicu Skupštine te rebalans i uštede u proračunu za pomoć gospodarstvu

Varaždinske vijesti | 9.4.2020. u 19:06h | Objavljeno u Aktualno

SDP Varaždinske županije traži hitno sazivanje sjednice Županijske skupštine iz, kako kažu, dva ključna razloga. Prvi je vezan uz stanje u gospodarstvu, odnosno gospodarsku samodostatnost, a drugi je razlog potreba smanjenja troškova u novonastalim okolnostima, u krizi izazvanoj epidemijom koronavirusa.

- Kada je riječ o samodostatnosti proizvodnje zdrave hrane, SDP predlaže osnivanje županijskog otkupnog centra koji bi otkupio sve poljoprivredne proizvode s područja Varaždinske županije te ih, u prvom redu, plasirao svojim ustanovama - zdravstvu i školstvu. Već danas se iz proračuna izdvaja 3,65 milijuna kuna za prehranu učenika i taj novac treba završiti kod naših lokalnih proizvođača hrane. Takav primjer trebao bi poslužiti i drugim državnim upravnim organizacijama da postupe na isti način. S jedne strane proizvođači bi imali kome prodati svoje proizvode, a naši učenici, umirovljenici i ljudi koji koriste usluge u bolnicama, jesti će zdravu i domaću hranu - pojasnila je predsjednica županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora dodajući da ovaj SDP-ov prijedlog znači ozbiljan zaokret u ovoj kriznoj situaciji, zaokret koji stvara nove prilike.

Sazivanje hitne sjednice Skupštine Varaždinske županije SDP traži i zbog potrebe za rebalansom proračuna i hitnim uštedama u proračunu kako bi se pomoglo gospodarstvu.

- Želimo sa sredstvima kroz konsolidirani županijski proračun, i s našim prijedlozima, postići da naše gospodarstvo i naši proizvođači premoste krizu na najbezbolniji način. Budućnost je u zdravom i očuvanom okolišu i na tome će SDP kroz kružno gospodarenje inzistirati - zaključila je Antolić Vupora.

Da je potrebna pomoć lokalnom gospodarstvu i hitne uštede u proračunu naglasio je i Neven Bosilj budući će, napomenuo je, doći do značajnog smanjenja izvornih prihoda zbog neminovnog pada primitaka od poreza na dohodak.

- Potrebno je hitno iz proračuna izbaciti sve, za ovo vrijeme i ovu situaciju, nepotrebne rashodovne stavke i to ne samo iz 284 miliona teškog županijskog proračuna, već i iz proračuna svih 56 županijskih ustanova. Konsolidirani proračun iznosi preko 1,6 milijardi kuna i tu se mogu naći sredstva koja treba preusmjeriti za pomoć prvenstveno obrtnicima, OPG-ovima i malom poduzetništvu - zaključio je Bosilj.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci