SDP traži hitnu sjednicu Skupštine te rebalans i uštede u proračunu za pomoć gospodarstvu Foto: VV arhiva / ilustracija

SDP traži hitnu sjednicu Skupštine te rebalans i uštede u proračunu za pomoć gospodarstvu

Varaždinske vijesti | 9.4.2020. u 19:06h | Objavljeno u Aktualno

SDP Varaždinske županije traži hitno sazivanje sjednice Županijske skupštine iz, kako kažu, dva ključna razloga. Prvi je vezan uz stanje u gospodarstvu, odnosno gospodarsku samodostatnost, a drugi je razlog potreba smanjenja troškova u novonastalim okolnostima, u krizi izazvanoj epidemijom koronavirusa.

- Kada je riječ o samodostatnosti proizvodnje zdrave hrane, SDP predlaže osnivanje županijskog otkupnog centra koji bi otkupio sve poljoprivredne proizvode s područja Varaždinske županije te ih, u prvom redu, plasirao svojim ustanovama - zdravstvu i školstvu. Već danas se iz proračuna izdvaja 3,65 milijuna kuna za prehranu učenika i taj novac treba završiti kod naših lokalnih proizvođača hrane. Takav primjer trebao bi poslužiti i drugim državnim upravnim organizacijama da postupe na isti način. S jedne strane proizvođači bi imali kome prodati svoje proizvode, a naši učenici, umirovljenici i ljudi koji koriste usluge u bolnicama, jesti će zdravu i domaću hranu - pojasnila je predsjednica županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora dodajući da ovaj SDP-ov prijedlog znači ozbiljan zaokret u ovoj kriznoj situaciji, zaokret koji stvara nove prilike.

Sazivanje hitne sjednice Skupštine Varaždinske županije SDP traži i zbog potrebe za rebalansom proračuna i hitnim uštedama u proračunu kako bi se pomoglo gospodarstvu.

- Želimo sa sredstvima kroz konsolidirani županijski proračun, i s našim prijedlozima, postići da naše gospodarstvo i naši proizvođači premoste krizu na najbezbolniji način. Budućnost je u zdravom i očuvanom okolišu i na tome će SDP kroz kružno gospodarenje inzistirati - zaključila je Antolić Vupora.

Da je potrebna pomoć lokalnom gospodarstvu i hitne uštede u proračunu naglasio je i Neven Bosilj budući će, napomenuo je, doći do značajnog smanjenja izvornih prihoda zbog neminovnog pada primitaka od poreza na dohodak.

- Potrebno je hitno iz proračuna izbaciti sve, za ovo vrijeme i ovu situaciju, nepotrebne rashodovne stavke i to ne samo iz 284 miliona teškog županijskog proračuna, već i iz proračuna svih 56 županijskih ustanova. Konsolidirani proračun iznosi preko 1,6 milijardi kuna i tu se mogu naći sredstva koja treba preusmjeriti za pomoć prvenstveno obrtnicima, OPG-ovima i malom poduzetništvu - zaključio je Bosilj.