SDP: Prodaja zemljišta TTS-u je ogledni primjer Čehokovog pogodovanja na štetu grada

VV | 23.3.2021. u 10:26h | Objavljeno u Aktualno

SDP je već ranije krenuo oštro u kampanju protiv aktualnog gradonačelnika Varaždina, Ivana Čehoka, a sada su se osvrnuli i na odnose između aktualne uprave Grada i TTS-a. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Investitor ste kojemu treba jeftino gradsko zemljište na odličnoj lokaciji? Ne želite 30 godina plaćati naknadu i vratiti zemljište i građevine nakon isteka prava građenja, kako biste po pravnoj prirodi prava građenja i ugovora trebali. Bravo! Varaždin je pravi grad za vas. Dobro došli!

Što je najbitnije znati?

Da je ugovor o pravu građenja s TTS-om ostao na snazi Grad bi imao zemljište, dobivao bi naknadu i nakon isteka prava građenja iz ugovora ostalo bi mu pravo vlasništva na nekretninama, slobodnim od bilo kakvih tereta, osoba i stvari, bez obveze naknade tržišne vrijednosti iste nositelju prava građenja. Sada TTS kupuje zemljište za nisku cijenu, ostaju mu građevine, a zemljište zapravo plaća ostatkom naknade za pravo građenja koju bi po ugovoru ionako morao plaćati. Dakle, za razliku naknade do isteka ugovora dobiva i zemljište i građevine.

Pogledajmo kronologiju slučaja TTS korak po korak;

  • 2007. TTS sklapa Ugovor o pravu građenja na dijelu „Slobode“ obvezujući se da će u roku od 2 godine izgraditi moderni sportski centar s pratećom ponudom.

  • Ugovorom Grad daje zemljište, a investitor plaća mjesečnu naknadu na način da prvih 10 godina plaća 250 € /mjesečno, drugih 10 godina plaća 500 €/mjesečno i zadnjih 10 godina plaća 1.000 € mjesečno. Ukupno za 30 godina TTS treba gradu uplatiti 210.000 €, a do sada je uplatio samo manji dio od cca 45.000 € dok preostalih cca 165.000 € bi bio dužan uplatiti.

  • Nakon isteka Ugovora 2037. prestaje pravo građenja i zemljište sa svim građevinama ostaje u vlasništvu Grada

  • 2018. Anexom Ugovora Grad dozvoljava TTS-u izgradnju dodatne dvorane uz rok izgradnje 2 godine (TTS to u zadanom roku nije napravio pa se ugovor po sili Zakona smatra raskinutim, što nije spomenuto u nijednom izvješću gradonačelnika).

  • Veljača 2021. – TTS upućuje zahtjev gradonačelniku u kojem „zbog proširenja djelatnosti“ i bez ikakvog dodatnog objašnjenja moli Grad da mu proda zemljište

  • umjesto odbijanja zahtjeva jer ide na štetu Grada, gradonačelnik Čehok prihvaća zahtjev (iako zna da je na tom zemljištu važeći Ugovor o gradnji na 30 godina) i stavlja u proceduru prodaju zemljišta

  • Ožujak 2021. – objavljuje se natječaj u kojem se pozivaju zainteresirane stranke na kupnju predmetnog zemljišta uz usmeno javno nadmetanje i početnu cijenu od cca 1.9 milijuna kuna (250.000 €). Prema površini zemljišta Grad prodaje m2 za samo 35€/m2

  • U izjavi gradonačelnik tumači da Grad nema velike koristi od naknade za pravo građenja, da je lokacija namijenjena za sportske sadržaje te da se ne može ništa graditi osim objekata sportske namjene, čime tumači i razmjerno nisku cijenu zemljišta po kvadratu. To nije točno, jer Grad može svojom prostorno planskim dokumentima promijeniti namjenu.

  • 18.03.2021. na natječaj se jedino javlja TTS (kojeg li iznenađenja!) i kupuje zemljište

  • 26.03.2021. – sazvano je Gradsko vijeće – jedna od točaka Dnevnog reda je Odluka o prodaji zemljišta uz prijedlog raskidanja Ugovora o pravu građenja BEZ dostavljanja Ugovora i Anex-a gradskim vijećnicima po cijeni koja je praktično jednaka ukupnoj naknadi koju je TTS trebao ionako platiti Gradu za pravo građenja. Rekli bi znalci, dobar posao. Za TTS.

  • očekujemo da će vladajuća većina će izglasati prodaju jer je to u pravilu unaprijed dogovoreno, uostalom nije gradonačelnik taj koji donosi konačnu odluku o prodaji već je predlaže Gradskom vijeću, a vijećnici imaju imunitet pa ih se za dizanje ruku za štetne odluke za Grad ne može kazneno goniti. Krug je zatvoren. Posao obavljen. Kao i puno puta dosad. Vrijeme idealno – predizborno u kojem gradonačelnik očekuje pravomoćnu osuđujuću presudu pa mu je ionako svejedno hoće li zaraditi još jednu kaznenu prijavu. Jedna više-manje, svejedno. Interes grada i njegovih građana? Koga briga.

EPILOG – Investitor (TTS) otvara šampanjac jer je već nakon 14 godina dobio u trajno vlasništvo i zemljište i građevinu po nerealno niskoj cijeni koju bi nakon isteka Ugovora morao vratiti Gradu. Gradonačelnik? Pa on brine o interesima Grada i građana, zašto bi on pogodovao investitoru, ne bi to on. On je pošten, moralan, nepotkupljiv. Varaždinski Eliot Nes glavom i bradom."